Alžírsko zruší po dvou dekádách stav nouze

Alžír - Stav nouze, který v Alžírsku platí 19 let, bude brzy zrušen. Oznámil to dnes prezident Abdal Azíz Buteflika. Slíbil rovněž vládní kroky k vytváření nových pracovních míst, vysílací čas pro všechny politické strany ve státních médiích a povolení demonstrací, pokud se budou konat jinde než v hlavním městě Alžíru. Reagoval tak na nátlak opozice a ze strachu z protivládních protestů, plánovaných na 12. února. Vláda dosud tvrdila, že zvláštní pravomoci vyplývající ze stavu nouze potřebuje k boji proti radikálním muslimům.

Na schůzce s ministry své vlády prezident tvrdil, že protestní pochody lidí nespokojených s režimem budou povoleny všude kromě hlavního města. Politické strany musejí podle něj respektovat zákony, aby se zajistilo, že svoboda se nezvrhne v anarchii. Svoboda podle Butefliky nesmí skončit v situaci, kdy se věci vymknou kontrole a nastane anarchie. Do státem kontrolovaných médií, do rozhlasu a televize, by měly mít napříště přístup všechny politické strany a měly by dostat stejný vysílací čas.

Aby se učinila přítrž neopodstatněným spekulacím na téma stavu nouze, prezident nařídil vládě okamžitě vypracovat příslušný plán, jenž by umožnil státu nadále bojovat proti terorismu se stejnou efektivitou. Podle mluvčího amerického ministerstva zahraničí Petera Crowleyho Washington Buteflikův příslib přivítal. Oznámení však prý musí následovat konkrétní činy.

Alžírsku se v posledních dnech stejně jako řadě dalších arabských zemí nevyhnuly masové nepokoje, které vyvolalo zvýšení cen potravin. Po srážkách demonstrantů s policií zůstalo v ulicích alžírských měst nejméně pět mrtvých. Zhruba 800 dalších lidí bylo zraněno. Nepokoje se utišily až poté, co vláda minulý týden slíbila, že bude ceny základních potravin dotovat.

Vydáno pod