Barma má po 22 letech civilního prezidenta

Neipyijto (Barma) – Barmský parlament dnes do čela státu zvolil dosavadního premiéra, pětašedesátiletého generála ve výslužbě Thein Seina. Barma obsadila prezidentský úřad po dvaadvaceti letech, dosud tu vládla vojenská junta. Komentátoři ovšem podotýkají, že zvolení preidenta je jen potvrzením moci, kterou junta v Barmě má.

Podle scénáře zveřejněného před několika dny byl Thein Sein, který v armádě strávil 47 let života, povýšen na post hlavy státu výborem poslanců zvolených v listopadových volbách a vojenskými představiteli jmenovanými juntou. „Thein Sein byl zvolen většinou hlasů,“ oznámil poté vysoce postavený barmský činitel, jehož jméno zprávy neuvádějí.

Dva neúspěšní kandidáti z dnešní volby - bývalý generál Tin Aun Myin U a Sai Mouk Kcham z etnické menšiny Šanů a činitel provládní Strany svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) - se stali viceprezidenty. Thein Sein má v následujících týdnech sestavit vládu.

Rozhovor s Pavlem Vondrou (zdroj: ČT24)

V pondělí v zemi poprvé zasedl dvoukomorový parlament, začala zde platit nová ústava a alespoň oficiálně skončilo téměř 50 let vojenské vlády. Podle kritiků ale rozhodující moc v zemi i nadále zůstává v rukou několika generálů. Navíc i většina zákonodárců jsou spojenci vojenské junty, která má podle volebního systému v obou komorách automaticky zajištěnu čtvrtinu křesel.

První jednání parlamentu i 14 regionálních zastupitelstev se uskutečnilo v hlavním městě Neipyijto, kam se centrum barmské administrativy přesunulo v roce 2005 z asi 460 kilometrů vzdáleného Rangúnu.

Loňské volby byly prvními v Barmě po dvaceti letech. Ty předešlé se uskutečnily v roce 1990 a s výrazným náskokem je vyhrála Národní liga pro demokracii (NLD), vedená disidentkou Do Aun Schan Su Ťij. Junta jí ale odmítla předat moc a politička nakonec z posledních dvou desítek let 15 strávila v internaci.