Manžel postřelené kongresmanky se vrátí k vesmírné misi

Miami (USA) – Zdravotní stav postřelené členky americké sněmovny reprezentantů Gabrielle Giffordsové se postupně lepší. Lednový incident v americkém městě Tucson si vyžádal kromě vážného zranění Giffordsové i smrt 6 lidí a dalších 12 postřelených. Manžel Giffordsové, astronaut z NASA Mark Kelly, se po týdnech strávených péčí o svou choť chystá vrátit zpět k profesi.

Šestačtyřicetiletý Kelly má velet dubnové misi raketoplánu Endeavour. Po střelbě, při kterém Giffordsová utrpěla průstřel mozku, nebylo jisté, zda její muž s posádkou odletí. Okamžitě totiž přerušil práci v NASA. Stav kongresmanky se ale zlepšuje nad očekávání rychle, a tak se Mark Kelly vrací do práce.

Mark Kelly:

„Její den je naplněný od osmi ráno do šesti večer - šest hodin jazykové, pracovní a tělesné terapie. A tak jsem začal uvažovat o misi, na kterou jsem se připravoval přes rok a půl. Začal jsem přemýšlet o tom, co by Gabrielle, její rodina a moji příbuzní chtěli, abych udělal. Rozhodl jsem se vrátit.“

Manžel Giffordsové opět poletí do kosmu (zdroj: ČT24)

Raketoplán má vyletět 19. dubna. Mark Kelly věří, že jeho žena bude i přes zranění schopná zúčastnit se startu přímo ve středisku NASA. „Chci, aby tam byla. Mluvil jsem s lékaři a neměl by v tom být žádný problém,“ uvedl Kelly. Dubnová mise je posledním letem raketoplánu Endeavour a předposledním celého programu. Na jaře 2011 NASA po 30 letech ukončí lety raketoplánů. Příštích několik let pak budou Američané při letech k Mezinárodní vesmírné stanici závislí na ruských raketách Sojuz.