Slavný chrám v Kambodži prý poškodily thajské bomby

Phnompenh - Kambodža dnes oznámila, že část 900 let starého chrámu Preah Vihear byla poškozena bombardováním thajského dělostřelectva. O území o rozloze necelých pět kilometrů čtverečních kolem chrámu se Kambodža pře s Thajskem a z příhraniční oblasti jsou už třetí den hlášeny ozbrojené potyčky.

Kambodžský ministerský předseda Hun Sen ve státní televizi požadoval okamžité svolání mimořádného zasedání Rady bezpečnosti OSN, aby byla „zastavena thajská agrese, která vážně ohrožuje mír a stabilitu celého regionu“. Mluvčí thajské vlády ale prohlásil, že s útoky začala Kambodža. „Jen chráníme naši zem, naši suverenitu,“ tvrdil.

Stejně jako při incidentech v minulosti se obě strany vzájemně obviňují z vyvolání napětí. Phnompenh dnes obvinil thajské dělostřelectvo, že poškodilo slavný khmerský chrámový komplex, který je na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. „Křídlo našeho chrámu se zhroutilo,“ tvrdil nejmenovaný vojenských zdroj, který cituje prohlášení kambodžské vlády.

Chrám Preah Vihear pod palbou (zdroj: ČT24)

Boje na hranici pokračují

Dlouholetý spor o hranici mezi oběma zeměmi se vyhrotil v pátek přestřelkami mezi vojáky obou států. Nejméně čtyři vojáci i civilisté na obou stranách byli zabiti. Po pátečních střetech bylo sice vyhlášené příměří, ale to bylo od té doby nejméně dvakrát přerušeno dalšími přestřelkami. Podle agentury AP boje na hranici pokračují.

Tisk obou znesvářených zemí se předhání v líčení hrůz, které napáchala druhá strana, a shodně tvrdí, že nejnovější bilance obětí konfliktu je mnohem větší, než se zatím oficiálně uvádí. Podle thajských listů prý bylo v minulých dnech v bojích zabito nejméně 64 kambodžských vojáků, zatímco kambodžský tisk píše o nejméně 30 mrtvých thajských vojácích. Tisíce lidí na obou stranách hranice prý ve strachu prchá ze svých domovů.

Chrám Preah Vihear přiřkl Mezinárodní soudní dvůr v roce 1962 Kambodži. Hranice areálu o rozloze 4,6 kilometru čtverečních však nikdy nebyla přesně vytyčena.