Rebelové z FARC chtějí jednat o míru

Bogotá - Levicoví povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) nabídli kolumbijské vládě obnovení mírových rozhovorů. Cílem by měla být dohoda o ukončení jejich více než 45 let trvajících bojů. Tato nabídka se objevila jen několik dnů před očekávaným propuštěním pěti zajatců FARC, o kterém rebelové informovali na internetu.

FARC by v druhé polovině tohoto týdne měly konečně po několikaměsíčních přípravách propustit na svobodu dva unesené politiky, dva vojáky a jednoho policistu.

FARC svou avizovanou ochotu k rozhovorům podmiňují určitými ústupky ze strany státu. Konzervativní kolumbijský prezident Juan Manuel Santos však jakékoliv podmínky odmítá. Podle něj zahájení rozhovorů závisí na tom, zda FARC propustí všechny své zajatce. Dále se musí také vzdát dalších únosů, přestat používat miny a skončit s teroristickými útoky.

Zatím poslední pokus o navázání rozhovorů mezi vládou a FARC v roce 2002 ztroskotal především na tom, že FARC neustaly s násilím ani během rozhovorů. Stát tehdy požadoval nejprve klid zbraní, potom vedení rozhovorů, kdežto FARC usilovaly o přesně opačné pořadí akcí.

Kolumbijské vojenské síly uštědřily v posledních letech povstalcům z FARC těžké rány. Počet rebelů podle vládních údajů klesl v důsledku bojů, zajetí či dezerce z 20 000 členů v roce 2002 na současných asi 8 000 bojovníků.

FARC vznikly v roce 1964 a patří mezi nejdéle působící levicové povstalecké skupiny v Latinské Americe. Na počátku jejich vzniku byly revoluční ideje, ale v současnosti podle kolumbijských úřadů boj za jejich prosazení financují do značné míry z obchodu s kokainem.

Bojovníci povstalecké organizace FARC, která ovládá více než třetinu území Kolumbie.
Zdroj: ČT24