Výrok o zbraních hromadného ničení byla chyba, přiznal Rumsfeld

Washington – Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld přiznal, že byla chyba, když tvrdil, že Saddám Husajn má zbraně hromadného ničení. Tvrzení, že bývalý irácký diktátor má zbraně hromadného ničení, přitom bylo hlavním zdůvodněním invaze americké armády do Iráku. Rumsfeld se ke svému přehmatu přiznal ve svých pamětech nazvaných Známé a neznámé: Paměti.

Rumsfeld se pokouší ve své 815stránkové autobiografii zrevidovat působení Bushovy administrativy. Vrací se k událostem jako byl vpád Američanů do Iráku nebo zřízení věznice pro podezřelé z terorizmu na Guantanámu. Bývalý ministr obrany je jednou z nejvíce kontroverzních postav Bushovy éry a jeho paměti byly velmi očekávané.

Rumsfeld se v knize vrací k situaci, kdy byl v roce 2003 v televizním zpravodajském programu dotázán na zbraně hromadného ničení. Vzpomíná, že se vždy snažil být klidný a vyjadřovat se přesně o podobných tématech, ale v tomto případě udělal chybu. K informaci, že CIA má podezření na existenci zbraní hromadného ničení v Iráku, uvedl: „Víme, kde jsou. Jsou v okolí Tikrítu a Bagdádu.“ Jeho slova byla mnohokrát citována při kritice irácké války a dokládána jako jeden z případů, jak Bushova vláda lhala lidem.

Studio ČT24 o pamětech Rumsfelda (zdroj: ČT24)

Bush chtěl kreativní plán pro invazi do Iráku

Jen 15 dní po teroristickém útoku z 11. září 2001 požádal prezident Bush svého ministra obrany, aby provedl revizi plánů na válku s Irákem. Bush se tak po útocích kromě Afghánistánu od začátku zabýval i Irákem. USA. Rumsfeld vzpomíná, že si jej Bush dva týdny po 11. září pozval do Oválné pracovny Bílého domu na jednání mezi čtyřma očima. „Řekl mi, ať se podívám na to, jak vypadají naše plány na případný konflikt s Irákem,“ uvedl Rumsfeld. Dodal, že prezident chtěl, aby ministerstvo obrany vypracovalo nové. „Chtěl, aby možnosti byly 'kreativní',“ napsal bývalý ministr.

Podle Rumsfelda se kritici války snažili obviňovat Bushovu administrativu ze lží, sestavování řetězců nepravdivých a zkreslených informací. Rumsfeld se brání, že sice udělal několik chyb, nebyly ale na běžném pořádku a netýkaly se důležitých věcí.

Podobně jako nešťastné formulace o zbraních hromadného ničení lituje Rumsfeld také svého výroku „to se stane“, když mluvil o drancování bagdádského muzea. Často byl kritizován také kvůli tomu, že do Iráku poslal málo vojáků na to, aby se dala udržet bezpečnost.

Waterboarding zachránil životy

Rumsfeld dohlížel na zprovoznění věznice na Guantanámu. Dodnes tvrdí, že použití tvrdých postupů při výsleších bylo opodstatněné a že použití waterboardingu v té době zachránilo životy lidí. Bývalý ministr se obouvá do současného prezidenta Baracka Obamy a jeho slibů o brzkém uzavření nechvalně proslulé věznice. Obama podle něj útočí na Bushovu administrativu, ale přesto si ve svém týmu ponechal řadu lidí, kteří pracovali i pro Bushe.

Název knihy Známé a neznámé odkazuje na známý Rumsfeldův výrok, kvůli němuž byl častým terčem posměchu. „Chci říct, že jsou známá známa. Jde o věci, o kterých víme, že je víme. Pak jsou známá neznáma. To jsou věci, u kterých teď víme, že je nevíme. Ale jsou také neznámá neznáma. To jsou věci, o kterým nevíme, že je nevíme. A tak, když se snažíme, co to jde, a dáme si tyto informace dohromady a pak řekneme, že takto nějak vnímáme situaci, jde ve skutečnosti jen o známá známa a známá neznáma. Každý rok ale odhalujeme další neznámá neznáma,“ odpověděl v roce 2002 na dotaz týkající se nedostatku důkazů o tom, že irácká vláda předává teroristům zbraně hromadného ničení.

  • Donald Rumsfeld autor: Pool, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2307/230631.jpg
  • Donald Rumsfeld během návštěvy amerických vojáků v Iráku v roce 2005 autor: pool, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2307/230644.jpg
  • Guantánamo autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/640/63909.jpg