Tučňák cestovatel je po operaci

Wellington - Tučňák císařský, který minulý týden připlul z Antarktidy na Nový Zéland, se dnes podrobil endoskopické operaci, při níž lékaři z jeho těla odstranili větvičky a písek, které „cestovatel“ snědl zřejmě v domnění, že jde o sníh. Tučňákovi se už daří dobře a pochutnává si na rybách.

Zvěrolékaři, kterým asistoval také doktor z wellingtonské nemocnice, při zákroku odstranili asi polovinu písku, který tučňák snědl, a doufají, že zbytek z jeho těla odejde přirozenou cestou. Happy Feet, jak zvířeti přezdívají, se prý po operaci úspěšně zotavuje. Úplná rekonvalescence ale může trvat i několik měsíců.

Není jasné, zda se asi 80 centimetrů vysoký tučňák vůbec někdy vrátí do své domoviny - Antarktidy. Zatím zůstává v zoologické zahradě v novozélandském hlavním městě, kde pro něj zaměstnanci připravili místnost o teplotě osm stupňů Celsia a speciální „postel“ z ledu.

Tučňáci císařští jsou největším druhem tučňáka a dorůstají výšky asi jednoho metru, váží až 30 kilogramů. Jejich potravou jsou ryby a různí korýši. Umějí se potápět až do hloubky 450 metrů a vydrží pod vodou asi jedenáct minut. Zdržují se podél celého pobřeží Antarktidy a výjimečně se vydávají dále na sever.

Naposledy byl tučňák císařský spatřen na Novém Zélandu před 44 lety. Tehdy připlul na nejjižnější část Jižního ostrova.

Vydáno pod