V Londýně začíná soud se skupinou studentů

Londýn – Když britská vláda před zhruba dvěma měsíci razantně zvýšila školné na vysokých školách, strhly se protesty po celé Británii. Při protestech v Londýně ale studenti protestovali násilně a musela tam zasáhnout policie, když skupinka studentů vtrhla na ministerstvo financí a dokonce napadla i rolls-royce prince Charlese. Studenti tak dnes stanou před soudem.

V prosinci britská vláda zvýšila téměř trojnásobně školné, a to vyhnalo studenty do ulic. V londýnských ulicích se střetly tisíce studentů s policisty. Skupinka mladých Britů vtrhla na ministerstvo financí a dokonce napadli i rolls-royce prince Charlese, který spolu s manželkou Camillou mířil do divadla. Někteří studenti házeli různé předměty, policisté proti nim tvrdě zasahovali obušky a obě strany se přetahovaly o policejní bariéry. Dav rozháněli i policisté na koních.

Vláda vyšší školné zdůvodňuje tím, že musí snížit vysoký rozpočtový deficit, který podědila po předcházející vládě. Dosavadní limit pro roční školné na osobu se tak zvýší od roku 2012 až na devět tisíc liber, tedy víc než čtvrt milionu korun. Podle opozice vyšší školné zatíží absolventy několikatisícovými dluhy a lidi z chudších rodin od studia odradí.

Demonstrující studenti jdou před soud (zdroj: ČT24)