Mubarak by mohl ještě dnes odstoupit

Káhira – Podle představitelů egyptské armády a vládnoucí strany vyslyší prezident Husní Mubarak požadavky demonstrantů a odstoupí z funkce. Televize NBC dokonce uvedla, že se tak stane ještě dnes večer. Podle agentury AP vysoce postavený představitel armády prohlásil, že „budou splněny všechny požadavky“ protestujících občanů. Na náměstí Tahrír očekávají Mubarakovu demisi stovky tisíc lidí. Televize Al-Arabíja uvedla, že Mubarak v očekávaném televizním projevu oznámí převedení pravomocí na viceprezidenta Umara Sulajmána. Kolem deváté hodiny večerní ovšem oznámila agentura Reuters, že podle egyptského ministra informací se Mubarak rozhodně nechystá odstoupit. Situace je tak velmi nepřehledná a s napětím se čeká na Mubarakův televizní projev.

Agentury, internetové servery a zpravodajské televizní kanály se předhánějí v citování různých nejmenovaných vysoce postavených egyptských činitelů, kteří dali najevo, že se Mubarak po počátečním odmítání rozhodl tlaku ulice a politické opozice nakonec ustoupit.

Do dění by mohla vstoupit armáda

Podle televize BBC vysoce postavený činitel vládnoucí strany řekl, že doufá, že Mubarak předá prezidentské pravomoci viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi. Podle zdrojů agentury Reuters převezme armáda moc, pokud protestanti odmítnou plán na převzetí vedení země Sulajmánem. Podle jiných zdrojů by Mubarak mohl opustit úřad až v pátek a vzdát se i funkce vrchního velitele armády. Egyptské armádní zdroje uvedly, že prezident odcestoval do letoviska Šarm aš-Šajch. Podle šéfa vládní strany by bylo překvapení, kdyby byl Mubarak ještě v pátek prezidentem. Egyptský ministr informací naopak prohlásil, že jde o fámy a že Mubarak neodstupuje.

Americký prezident Barack Obama ve svém projevu k situaci v Egyptě uvedl, že Spojené státy udělají všechno ptoto, aby pomohly egyptskému lidu k poklidnému přechodu k demokracii. „Jsme svědky toho, jak se tvoří historie. Egypťané volají po změně, sešli se ve velkých počtech. Mladí lidé přišli, aby jejich hlas zazněl. Chceme, aby Egypťané věděli, že Amerika bude pokračovat v tom, aby mohla v Egyptě podporovat změnu směru k demokracii,“ pronesl Obama.

Úřady varovaly před převratem

Egyptský ministr zahraničí dnes varoval před armádním převratem, pokud budou demonstranti pokračovat v protestních akcích proti současnému režimu. Tento týden jde už o druhou hrozbu úřadů převzetím moci armádou. Do stávky se dnes k tisícům státních zaměstnanců připojili pracovníci ve veřejné dopravě.

Šéf egyptské diplomacie Ahmad Abúl Ghajt ve vysílání televize Al-Arabíja upozornil, že pokud reformní proces vezmou do svých rukou „dobrodruzi“, armáda bude „nucena bránit ústavu a národní bezpečnost… a my se ocitneme ve velmi těžké situaci“. Zavedením stanného práva podle aktivistů přitom tento týden vyhrožoval egyptský viceprezident Umar Sulajmán.

Ulicemi Káhiry dnes na náměstí Osvobození za zpěvu „Přidejte se k nám, Egypťané“ podle svědků pochodovaly stovky lékařů v pláštích. Odjinud na stejné místo mířil dav právníků mávající egyptskými vlajkami. „Mubaraku, ty pilote, jak jsi získal 70 miliard dolarů?“ volali někteří s poukazem na prezidentovu dřívější funkci vrchního velitele letectva. Hněv Egypťanů podle AP vyvolaly zprávy, podle nichž Mubarakova rodina nashromáždila možná desítky miliard dolarů. Skutečné čisté jmění rodiny není známo.

  • Protestanti očekávají odchod Mubaraka autor: John Moore, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231370.jpg
  • Pryč s Mubarakem autor: John Moore, zdroj: Getty Images News http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2314/231372.jpg