Slyšení o vydání Assange bylo odročeno na konec února

Londýn - Londýnský soud dnes na 24. února odročil slyšení o vydání spoluzakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange do Švédska. Slyšení mělo původně skončit v úterý, soud ale rozhodl, že závěrečné řeči obě strany přednesou až dnes dopoledne. Dnešní odročení soudce Howard Riddle zdůvodnil tím, že potřebuje čas na zvážení toho, zda má být 39letý Australan vydán do Švédska. Tam čelí obvinění ze znásilnění.

Švédský premiér ve středu prohlásil, že považuje za politováníhodné, že obhajoba bere v případu znásilnění tak malý ohled na práva a názory žen. Assangeův obhájce Geoffrey Robertson dnes označil Reinfeldtova slova za „skandální chování“. Obvinil před soudem švédského premiéra, že snižuje šanci jeho klienta na spravedlivý soud ve Švédsku. Premiér Fredrik Reinfeldt vytvořil v zemi pro obviněného „jedovatou atmosféru“, tvrdil advokát.

Za Assange se emotivně postavila i jeho matka. Osobně přišla přečíst svou výzvu australskému ministru zahraničí. „Pokud nejste schopný nebo ochotný ochránit mého syna, když proto přitom existují silné důvody, pak vás vyzývám k okamžité rezignaci,“ řekla mu Christine Assangeová.

Assange opět u soudu (zdroj: ČT24)

Assange obvinění i žádost Stockholmu o jeho vydání odmítá. Tvrdí, že jeho soudní stíhání souvisí s tím, že WikiLeaks přes odpor Washingtonu a jeho spojenců zveřejňují důvěrné americké diplomatické depeše. Vydání do Švédska se brání, protože by mu tam prý hrozilo větší riziko předání do Spojených států, následné věznění na základně Guantánamo, a případně i trest smrti. Spojené státy ale zatím Assange z ničeho neobžalovaly.

Bývalý švédský hlavní prokurátor Sven-Erik Alhem v úterý také uvedl, že podle jeho názoru by Assangeovi ve Švédsku vydání do USA nehrozilo. „Myslím, že by nebylo možné ho vydat do USA, aniž by to vyvolalo bouři v médiích,“ uvedl.

Zatím není jasné, kdy soud oznámí konečné rozhodnutí. Britská média se shodují, že obě strany jsou v případě pro ně nepříznivého výsledku připraveny se odvolat.