Policie zakročila proti demonstrantům v Alžírsku i Jemenu

Alžír -Tisíce lidí dnes přes oficiální zákaz vyrazily k protestnímu pochodu ulicemi hlavního alžírského města, aby vyzvaly alžírskou vládu k reformám a demokratizaci. Policie ale jejich protestu za použití násilí zabránila a asi 400 osob zatkla. Protesty jsou v Alžírsku zakázané od roku 1992, kdy byl vyhlášen výjimečný stav. Tisíce mladých lidí dnes také vyšly do ulic hlavního města Jemenu, požadovaly odchod prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Protivládní pochod zmařila olicie a sympatizanti vlády vyzbrojení noži a obušky.

Na demonstraci pořádanou Národní koordinací pro změnu a demokracii (CNCD), v níž jsou seskupeny politické strany, zástupci občanské společnosti a autonomní odbory, směřovalo asi 10 000 lidí. Policie kvůli dnešní akci připravila bezprecedentní bezpečnostní opatření. Na čtyřkilometrové trase z náměstí 1. května na náměstí Mučedníků, kudy chtěli demonstranti projít, bylo rozmístěno 30 000 policistů a množství obrněných vozů.

Řada ulic byla zablokována a přerušen byl i železniční provoz. „Vláda bohužel rozmístila značné síly, aby pokojnému průvodu zabránily. To není dobré pro pověst Alžírska,“ prohlásil podle agentury Reuters Mustafa Buačiči, vůdce Ligy pro lidská práva, která demonstraci pomáhala organizovat.

Protestu se podle agentury AFP zúčastnil také jeden z šéfů fundamentalistické Islámské fronty spásy (FIS) Alí Belhadž. Několik stovek demonstrantů, kterým se podařilo proniknout na náměstí 1. května, skandovalo slogany proti „policejnímu státu“ a prezidentu Abdalu Azízi Buteflikovi, který zemi vládne od roku 1999. Pak je policisté rozehnali. Podle jednoho z pořadatelů protestu policie zatkla 1 000 demonstrantů, ministerstvo vnitra ale informovalo jen o 14 zatčených, kteří byli údajně opět propuštěni.

Při krvavých nepokojích zemřelo v Alžírsku už pět lidí

Proti demonstrantům vystoupila dvacítka mladých stoupenců prezidenta Abdala Azíze Butefliky s výkřiky „Buteflika není Mubarak“. V Káhiře byla v pátek oznámena demise egyptského prezidenta Husního Mubaraka. Pochod oznámila CNCD v den svého založení, 21. ledna. Předtím Alžírsko zasáhly krvavé nepokoje a protesty proti drahotě, při nichž zahynulo pět lidí.

Demonstranti se dnes ráno sešli i před budovou univerzity v Saná, odkud se vydali k egyptskému velvyslanectví. Podle Reuters se v ulicích shromáždilo asi 2000 lidí. „Po Mubarakovi je na řadě Alím,“ a „Lid chce pád režimu“ skandovali demonstranti, z nichž velkou část tvořili studenti.

Vydáno pod