KLDR žádá Česko o potravinovou pomoc

Praha - Severokorejské velvyslanectví v Praze tlumočilo českému ministerstvu zahraničí žádost Pchjongjangu o poskytnutí potravinové pomoci. Podle dnešního Práva to uvedl tiskový odbor ministerstva. O případném poskytnutí pomoci Česko rozhodne na základě pečlivého posouzení situace a v koordinaci s dalšími členskými státy Evropské unie, sdělilo ministerstvo.

Zprávu o tom, že Pchjongjang vyzval svá diplomatická zastoupení, aby žádala o pomoc, zveřejnil jihokorejský list Čungang ilbo a diplomatické zdroje. Britský The Guardian to označil za vysoce neobvyklé pro režim, který o dodávkách jídla zpravidla jedná s mezinárodními organizacemi, jako je Světový program pro výživu (WFP). Tato organizace oznámila, že loni získala jen pětinu zdrojů, které na pomoc KLDR potřebuje.

Nedostatek potravin způsobuje v Severní Koreji výraznou podvýživu především u žen, dětí a starých lidí. Značně zvyšuje také úmrtnost žen v plodném věku a malých dětí. Podle loňské zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) bude letos trpět nedostatkem potravy na pět milionů Severokorejců.

Potraviny
Zdroj: ČT24