Před soudem stanuli bývalí představitelé Rudých Khmérů

Phnompenh – Před Mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu oficiálně začal proces se čtveřicí někdejších čelných představitelů Rudých Khmérů, kteří jsou obviněni z genocidy a dalších zločinů proti obyvatelstvu jedné z nejchudších asijských zemí. Z obžalovaných se krátce vyjádřil jen bývalý hlavní ideolog ultralevicového režimu Nuon Chea, který vyslovil „nespokojenost s tímto slyšením“. V tomto týdnu bude mít jednání soudu pouze procedurální charakter, svědecké výpovědi a předkládání důkazních materiálů se očekává nejdříve na přelomu srpna a září.

„Obžalovaní byli v centru tvorby politiky, zločinné politiky. Netvrdíme, že někdo z nich osobně zabíjel nebo mučil. Tvrdíme, že jsou to architekti, iniciátoři a vykonavatelé této zločinné politiky. Bez nich a jim podobným by k tomu, co se tady stalo, nikdy nedošlo,“ prohlásil žalobce Bill Smith.

Před tribunálem se bude hájit vedle Nuon Chey také někdejší premiér země Khieu Samphan a bývalý ministr zahraničí Ieng Sary se svou ženou Ieng Thirith. Všichni čtyři byli obviněni z genocidy, ze zločinů proti lidskosti, z válečných zločinů a z vraždy, mučení a náboženské perzekuce. Obžaloba ale nezahrnuje zločiny, jichž se režim generála Pol Pota dopustil na Vietnamcích a etnické menšině muslimských Čamů. Mezinárodní trestní tribunál už před rokem v prvním procesu odsoudil na 35 let velitele neblaze proslulé mučírny a věznice S-21.

Tribunál, který byl založen v roce 2006, není bez kontroverzí. Několik jeho zaměstnanců čelí podezření z korupce a nevládní organizace jej obviňují, že je politicky manipulovaný. Kabmodžský premiér nedávno prohlásil, že již další soud s Khméry nedovolí.

Sem Hoen:

„Ztratila jsem tři děti, svého otce a manžela. Nezáleží na tom, jak dlouho to bylo, mám naději, že bude spravedlnosti učiněno zadost.“

Zločiny Rudých Khmérů jsou v Kambodži stále noční můrou. Předseda kambodžského střediska pro lidská práva Ou Virak proto doufá, že proces přinese obětem alespoň nějaký pocit spravedlnosti. Mnozí doufají aspoň ve vysvětlení, proč muselo zahynout tolik lidí. „Chci, aby se zpovídali. Lidi nebudou mít klid, dokud oni neřeknou, co se stalo. Spravedlnost je nanejvýš důležitá,“ svěřila se Sem Hoen, která za Pol Pota ztratila pět členů rodiny. Dnes 66letá vesničanka Sem Hoen prohlásila, že stálo za to čekat, až nejvyšší kádry Pol Potova režimu budou pohnány k zodpovědnosti.

Není ale jisté, že se oběti spravedlnosti dočkají, jelikož tribunál OSN pracuje pomalu a obžalovaní jsou staří a ve špatném zdravotním stavu. Někteří se ani rozsudku nemusejí dožít. Jejich obhájci se asi budou soustředit na strategii zdržování.

Rudí Khmérové

Někdejší kambodžská ultralevicová strana, kombinující ve svém programu prvky primitiního marxismu-leninismu a vypjatého nacionalismu. V Kambodži, přejmenované organizací na Demokratickou Kampučii, vládla letech 1975 až 1979, kdy byl její režim svržen vojenskou invazí sousedního Vietnamu. Po celé čtyřleté období strana pod vedením diktátora Pol Pota vedla proti obyvatelstvu chudé východoasijské země politiku brutálního teroru, který si vyžádal nejméně 1,7 milionu mrtvých. V důsledku vyčerpání, hladu, nemocí, mučení a poprav tak zemřela nejméně čtvrtina tehdejší populace.

Vláda Rudých Khmérů
Zdroj: ČT24