Kaddáfí se stal psancem, v Haagu na něj byl vydán zatykač

Haag - Mezinárodní trestní soud v Haagu (ICC) vydal zatykač na libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, jeho syna Sajfa Isláma a šéfa libyjské rozvědky Abdalláha Sanúsího kvůli jejich údajným zločinům proti lidskosti. Těch se trojice měla dopustit v souvislosti s probíhajícími boji v této severoafrické zemi. Žádost o vydání zatykače podal v květnu žalobce mezinárodního soudu Luis Moreno-Ocampo. Podle žalobce ICC si povstání v Libyi vyžádalo tisíce obětí. Před boji podle OSN uteklo za hranice více než půl milionu Libyjců, v rámci země konflikt z domovů vyhnal téměř čtvrt milionu dalších.

Kaddáfí je podle oznámení soudců ICC hledán kvůli přípravě vražd, zatýkání a věznění stovek civilistů v prvních dnech povstání proti jeho více než 41 let trvající vládě a za snahu údajné zločiny ututlat. Po súdánském prezidentovi Umaru Bašírovi je Kaddáfí druhým úřadujícím státníkem, jehož haagský soud v současnosti za zločiny proti lidskosti trestně stíhá.

Lidé na povstaleckých územích slavili. Kaddáfího by si ale radši soudili sami. „Doufám, že ho zatknou, jak jen to bude možné, a dají přednost Libyjcům, aby ho potrestali,“ říká editorka deníku al-Arabíja Hanan Tašanyová.

Rozhodnutí může být alespoň drobným posunem ve snahách Západu ukončit Kaddáfího autoritativní vládu a vleklé povstání části Libyjců proti režimu. Podle AP by ale naopak vydání zatykačů, které ze všech tří představitelů libyjského režimu činí mezinárodně stíhané podezřelé, mohlo zkomplikovat úsilí zprostředkovat jednání o ukončení bojů v severoafrické zemi. Povstalci a libyjský režim proti sobě bojují už více než tři měsíce.

Podle slov předsedající soudkyně Sanji Monagengové z Botswany existují „rozumné důvody se domnívat“, že Kaddáfí a jeho syn jsou oba „trestně zodpovědní jako nepřímí spolupachatelé“ vražd a pronásledování obyvatelstva. Kaddáfí má „absolutní, svrchovanou a nepopiratelnou kontrolu“ nad libyjským státním aparátem a bezpečnostními silami, prohlásila Monagengová při čtení verdiktu.

Libyjští činitelé již před veřejným slyšením v Haagu autoritu stálého mezinárodního soudu zabývajícího se případy nejtěžších zločinů zpochybnili a žádost o zatykač odsoudili. ICC si podle nich nespravedlivě bere za cíl Afričany, zatímco „zločiny NATO“ spáchané v Afghánistánu, Iráku a „nyní v Libyi“ podle nich ignoruje.

„Libye neuznává rozhodnutí ICC, který je nástrojem Západu k pronásledování představitelů třetího světa,“ prohlásil ministr Kamádí. Podle něj se tak rozhodnutí tribunálu Kaddáfího a jeho syna nikterak nedotkne. Prý jde o krycí manévr pro NATO, aby na Kaddáfího dosáhlo.

Kaddáfího manželka a ministr financí nesmí cestovat

Mezitím sankční výbor Rady bezpečnosti OSN zařadil Kaddáfího ženu Safíju a ministra financí Abdala Háfize Zlitního na seznam osob se zákazem cestování mimo Libyi a nařídil zmrazení všech jejich finančních kont v zahraničí. Výbor uvažuje o sankcích i proti dalším činitelům a institucím Kaddáfího režimu, ale podle agentury Reuters to Rusko a Čína blokují.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí
Zdroj: ČTK/AP/Pier Paolo Cito