Zpravodaj Guardianu už zase může do Ruska

Moskva – Moskevský zpravodaj britského listu The Guardian Luke Harding dostal nové ruské vízum. Stalo se to jen týden poté, co ho úřady nevpustily do země a kritizovaly jeho chování. Změna postoje přišla den před návštěvou ministra zahraničí Sergeje Lavrova v Londýně.

Harding působil jako stálý zpravodaj v Moskvě. Před týdnem byl zadržen na moskevském letišti při návratu z dvouměsíčního pracovního pobytu v domovské redakci v Londýně. Po zhruba hodinovém výslechu mu bylo odebráno ruské vízum a byl eskortován do letounu mířícího zpět do Británie.

Ruské ministerstvo zahraničí vysvětlovalo Hardingovo vyhoštění administrativními problémy kolem akreditace. Prý již loni požádal o její prodloužení, ovšem pak odcestoval a připravený dokument si nevyzvedl.

Redakce listu The Guardian ale spekulovala, že za incidentem jsou Hardingovy neuctivé výroky o ruském vedení, kterými v Londýně doplnil materiály kontroverzního portálu WikiLeaks. Harding v komentáři k jejich obsahu napsal, že během vlády Vladimira Putina se Rusko stalo „pravým mafiánským státem“.

Kvůli kauze Harding si telefonovali ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov a jeho britský kolega William Hague. Šéf ruské diplomacie je v pondělí očekáván na již dříve dohodnuté návštěvě Británie: Moskva i Londýn dávají najevo, že od dvoudenního jednání si slibují prohlubování především ekonomické spolupráce a pokud možno odstranění napětí ve vzájemných vztazích.