Nelegální imigranty řeší v Tunisku Frattini a Ashtonová

Tunis - Tunisko dnes rozmístilo vojáky, aby zastavilo vlnu uprchlíků směřujících do Itálie. Ta opakovaně volá po zastavení přílivu imigrantů. V Tunisu dnes jednala ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová, která severoafrickému státu přislíbila okamžitou finanční pomoc ve výši 17 milionů eur. Pozdě večer do tuniské metropole přiletěl italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Příliv uprchlíků na Lampedusu nadále pokračuje. I dnes bylo v oblasti zaznamenáno další plavidlo s uprchlíky. Impulsem pro současný zvýšený přesun osob z Tuniska do Itálie se stal pád režimu tuniského prezidenta Zína Abidína bin Alího. Mnoho Tunisanů, především nezaměstnaných, nyní doufá, že najde své štěstí v Evropě.

„Myslím, že Itálie a Tunisko mají společný zájem zmrazit tento pohyb (uprchlíků) a Itálie by mohla Tunisku hodně nabídnout,“ řekl před odletem do Tuniska Frattini.

Exodus z Tuniska do Evropy (zdroj: ČT24)

Ashtonová slíbila unijní peníze

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová dnes v Tunisu po rozhovorech s tamními představiteli řekla, že pokud jde o uprchlíky, spolupracuje unie s Tuniskem i s Itálií. Za nejdůležitější považuje, aby byl problém řešen spořádaně, v zájmu bezpečnosti „těch mladých lidí (kteří prchají) i Itálie“.

Ashtonová slíbila, že unie okamžitě uvolní na pomoc Tunisku 17 milionů eur (asi 420 milionů korun) a do roku 2013 celkově 258 milionů. EU by podle ní také chtěla do července ukončit jednání s Tuniskem o nové obchodní dohodě a ještě s nynější prozatímní tuniskou vládou dosáhnout dohody o svého druhu preferenčních vztazích, jakou má s Bruselem Maroko.

Hlavní azylový tábor na Lampeduse, který byl znovu otevřen teprve v neděli, již nyní praská ve švech. Od sobotní noci na ostrov v asi 20 lodích dorazilo na 1 600 osob. Lampedusa má přitom rozlohu jen asi 20 čtverečních kilometrů. V uvedeném uprchlickém centru se podle dnešních údajů nachází kolem 2 150 lidí. Oficiálně by měl tento tábor pojmout pouze 800 osob. Dalších 180 imigrantů přebývá v nouzových ubytovnách a hotelích.

Během poslední velké vlny uprchlíků dorazilo mezi červencem 2008 až červencem 2009 jen na Lampedusu ze severní Afriky více než 20 tisíc imigrantů.

EU situaci příliš nezmění

Tunisko rezolutně odmítlo jakékoliv vměšování do svých vnitřních záležitostí kvůli problému ilegální migrace. Je to reakce na nedělní výrok italského ministra vnitra Roberta Maroniho, který by nejraději vyslal do Tuniska policejní sbory, aby bránily přílivu uprchlíků.

Podle AFP má nyní unie jen malé možnosti, jak pomoci. Unijní agentura Frontex, která má dohlížet na vnější hranice unie, pro to nemá prostředky. Odpovědnost prý padá hlavně na Německo a severské členské státy, které přidělení těchto prostředků zamítly. Zmíněné země problematika hromadné ilegální migrace z jihu tak nepálí.

Skupina běženců dnes obvinila tuniskou pobřežní hlídku z toho, že 11. února se svou lodí záměrně zničila plavidlo se 120 uprchlíky. 85 z nich se prý zachránilo, pět přišlo o život a zbylí se pohřešují. Loď s uprchlíky prý byla asi hodinu plavby od italských břehů, když se k ní přiblížilo plavidlo hlídky. Jeho posádka údajně záměrně do druhé lodi narazila a rozlomila ji na dvě části. Hlídka tvrdí, že příčinou nehody byl chatrný stav lodi, ale podle uprchlíků byla nová.

Vydáno pod