V arabských zemích to vře - lid chce pád režimu

Saná - Protivládní demonstranti se dnes v jemenské metropoli Saná opět střetli se stoupenci vlády prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Potyčky si podle dostupných informací vyžádaly neupřesněný počet zraněných osob, včetně jednoho poslance. Provládní stoupenci a pořádková policie pochod demonstrantů k prezidentskému paláci zastavili, podle agentur ale policisté proti demonstrujícím nezasahovali. Nové střety mezi demonstranty a policií jsou hlášeny i z Bahrajnu. Vyžádaly si dva mrtvé.

Asi 3 000 demonstrantů, většinou studentů, vyšlo ráno z areálu univerzity v jemenské metropoli a vydalo se k paláci prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. „Lid chce pád režimu,“ provolávali účastníci demonstrace hlavní slogan protestního hnutí v Egyptě.

V postupu k prezidentskému paláci na náměstí Sabiín jim nakonec zabránili vládní stoupenci a pořádkoví policisté, kteří zablokovali silnici zábranami. Když se demonstranti rozptýlili do okolních ulic, postavili se proti nim stovky Sálihových stoupenců s klacky v ruce. Oba tábory pak na sebe házely kamení, než se policistům podařilo je rozehnat. „Jste zbabělci, američtí kolaboranti! Lidé chtějí zahájení dialogu,“ křičeli vládní stoupenci na demonstranty.

Mezi údajně nejméně čtyřmi zraněnými je podle agentury Reuters i jeden z poslanců parlamentu, který se připojil k protivládním protestům. Ahmad Hašíd, kterého stoupenci Sálihova režimu zbili, obvinil vládnoucí stranu Všeobecný lidový kongres (GPC), že si na pomoc proti demonstrantům najímá lidi.

Dvě oběti v Bahrajnu

Při protestech v Bahrajnu zemřeli dva lidé. Policie použila slzný plyn k rozehnání davu lidí, kteří se chtěli zúčastnit pohřbu mladého muže zabitého při pondělních protivládních protestech. Při tomto zásahu byl zabit už druhý demonstrant.

Šíitský opoziční blok v parlamentu oznámil, že pozastavuje svou účast v Národní radě kvůli represím vůči demonstrantům, které si vyžádaly už dva mrtvé. Opoziční Sdružení národní muslimské dohody (Vifák) má 18 poslanců z celkem 40 parlamentních mandátů. „Kvůli brutální reakci (policie) na demonstrace pozastavujeme svou účast v parlamentu. To je první krok. Chceme vidět dialog,“ citovaly agentury vyjádření opozičního poslance Chalíla Ibráhíma Marzúka. „V příštích dnech buď odejdeme z parlamentu, nebo budeme pokračovat v práci.“

„Fádil Salmán Matrúk byl zabit tříštivou střelou před nemocnicí Sulajmánia v metropoli Manámě, kde se lidé shromáždili na pohřeb prvního mučedníka,“ řekl agentuře AFP poslanec šíitské opozice.

První obětí protivládních demonstrací v malém státu na Arabském poloostrově se v pondělí stal dvaadvacetiletý mladík, který byl postřelen, když pořádková policie rozháněla demonstraci ve vesnici Dija východně od Manámy. Svému zranění později podlehl. Zranění utrpělo při policejním zásahu nejméně 25 dalších lidí.