Visegrádská čtyřka vyzvala k propuštění běloruských aktivistů

Bratislava - Premiéři visegrádské čtyřky vyzvali dnes v Bratislavě k propuštění běloruských politických vězňů. K výzvě se přidali i předsedové vlád Německa, Rakouska a Ukrajiny. Běloruští opoziční aktivisté jsou za mřížemi od doby, kdy je policie zatkla během protestní demonstrace proti výsledkům voleb, které opět vyhrál Alexander Lukašenko.

„Rezolutně vyzýváme běloruské úřady, aby okamžitě propustily a rehabilitovaly všechny politické vězně. Požadujeme zastavení politických represí a pronásledování opozice, nezávislých médií a občanské společnosti. Žádáme vládu Běloruska, aby zabezpečila plné respektování a dodržování lidských práv a základních svobod běloruských občanů,“ píše se ve společném prohlášení. 

„Jednoznačná podpora šesti premiérů členských zemí Evropské unie demokratické opozici v Bělorusku a jejímu boji za lidská práva je podle mého názoru důležitým signálem. Nemůže nám být lhostejné, co děje na východ od hranic Evropské unie,“ okomentoval to český premiér Petr Nečas.  

Kdo vyhraje hokejové mistrovství?

Lídři čtyř postkomunistických zemí se sešli v Bratislavě v den 20. výročí vzniku visegrádské skupiny. Přesně před dvěma desítkami let, 10 dní před zánikem Varšavské smlouvy, vznikla dohoda o spolupráci Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Skupina má dnes v unii tolik hlasů jako Německo či Francie.

Ne vždy za dobu své existence ale V4 táhla za jeden provaz. V roce 2002 se například summit skupiny ani nekonal, když maďarský premiér Viktor Orbán kvůli Benešovým dekretům zpochybnil připravenost Prahy na vstup do unie, nemluvě o svárech mezi Bratislavou a Budapeští. Na dnešním setkání ale byla atmosféra přátelská, premiéři se jen nemohli shodnout na tom, kdo vyhraje mistrovství světa v hokeji, které se koná na Slovensku. „Pan premiér Nečas řekl, že přijede na finále, neboť v něm bude Česká republika. Já jsem řekla, že na finále budu já, protože tam bude Slovensko. Shodli jsme se, že nás bude na finále víc, jen se obávám, že hrají pouze dvě družstva,“ řekla slovenská premiérka Iveta Radičová.