Kim Čong-ilovi je 70 nebo 69 let

Pchjongjang - Současný vůdce Severní Koreje Kim Čong-il dnes zřejmě slaví 70. narozeniny. Podle ruských pramenů se narodil 16. února 1941 na Sibiři, kam se jeho otec coby partyzán uchýlil před japonskou armádou. Oficiální severokorejská historiografie ale razí verzi, že se narodil o rok později na úpatí hory Pektusan, odkud podle mýtů vzešel zakladatel prvního korejského státu. Po celé KLDR se dnes na počest vůdce konají slavnostní shromáždění, sportovní soutěže, festivaly květů, umělecké výstavy i promítání filmů. Podle odpůrců režimu jsou ale letošní oslavy mnohem skromnější než obvykle, a to kvůli dlouhodobé potravinové krizi.

Severní Korea je v těžké situaci a musí ostatní země žádat o potravinovou pomoc. Oslavy, které v minulosti vždy bývaly velkolepé, budou letos omezené. Na obyvatele se zřejmě nedostanou ani zvláštní příděly kukuřice nebo rýže, které vůdce většinou v den svých narozenin rozdával. Utáhnout opasky si budou muset i vojenští velitelé, které Kim obdarovával luxusními dárky – třeba hodinkami Rolex. Letos se zřejmě budou muset spokojit jen s napodobeninami západních výrobků. 

Sekretář Dělnické strany:

„Nejradostnější oslavy a největší slávu přejeme našemu největšímu vůdci, s oddaným srdcem a nekonečným obdivem.“

V úterý sice severokorejská státní média oznámila, že letadla shodila dárky pro děti od Kima na osm izolovaných ostrovů ve Žlutém moři, řada z těchto dárků ale mohou být padělky. V poslední době severokorejští činitelé ve velkém množství nakupovali oblečení, včetně napodobenin značek Gucci a Armani, v pekingském středisku Silk Street Market, které je největším bazarem padělků v čínském hlavním městě.

Součástí oslav je i kulinární festival, kde nejlepší kuchaři Pchjongjangu soutěží v přípravě složitého korejského jídla, které se skládá z 30 až 50 ingrediencí. Většina obyvatel země přitom trpí hlady. Navíc už v 90. letech zažila země hladomor, který si vyžádal dva miliony obětí.

Severní Korea uspořádala k příležitosti narozenin také krasobruslařskou exhibici, které se účastní i český krasobruslař Tomáš Verner. 

Vše nejlepší Kimovi rozhodně nepřáli Severokorejci, kteří uprchli na jih. U hranic pálili jeho portréty. „Poslali jsme letáky s výzvou, aby Severokorejci bojovali proti diktatuře po vzoru Egypťanů,“ říká demonstrant Park Sang-Hak.

Kima trápí zdraví

V čele KLDR stojí Kim Čong-il skoro dvacet let - od doby, kdy vládu převzal od svého otce. Zemi uvedl do nejhlubší hospodářské krize. Sám Kim si ale užívá svého přepychu a připravuje půdu pro svého následníka, kterým je jeho nejmladší syn Kim Čong-un. 

Kima staršího trápí zdraví, i proto se v poslední době jen velmi zřídka objevuje na veřejnosti. Kim Čong-il opírá svou moc o rozvětvený bezpečnostní aparát a dvoumilionovou armádu, před třemi lety ale zřejmě prodělal mozkovou mrtvici, má cukrovku a kolabují mu ledviny.

Objevují se spekulace, že rok narození Kim Čong-ila byl kvůli propagandě posunut o rok, aby se mohly jeho 70. narozeniny slavit ve stejném roce jako 100. narozeniny jeho již zesnulého otce Kim Ir-sena, které připadají na příští rok.

Vydáno pod