Čínský disident Chu Ťia po třech a půl letech propuštěn

Peking – Z vězení byl dnes propuštěn čínský disident Chu Ťia, který byl v roce 2009 nominován na Nobelovu cenu za mír. S odvoláním na jeho manželku to oznámila agentura AP. Aktivista byl ve věznici od roku 2008, kdy byl odsouzen za údajné rozvracení státu a pomlouvání komunistické strany.  Podle neoficiálních informací bude nicméně jeho propuštění podmíněno jistou formou domácího vězení. Peking se bojí vzpoury na způsob arabských revolucí. Úřady od jara zatkly a uvěznily v tajných centrech přes dvě desítky aktivistů. Chu Ťia je už druhý prominentní kritik režimu, který v tomto týdnu vyšel z vězení, a to zrovna v době, kdy čínský premiér Wen Ťia-pao přiletěl do Evropy.

Chu Ťia před svým zatčením patřil mezi nejvýznamnější vlivné čínské disidenty. V roce 2008 poslal čínské vládě otevřený dopis nesoucí jméno „Skutečná vláda a olympiáda“, kde velice tvrdě kritizoval situaci lidských práv v zemi. Chuova manželka zároveň na sociální síti Twitter uvedla, že aktivista bude ještě rok zbaven politických práv a nebude smět komunikovat s médii. „Během toho roku se zaměříme na léčení jeho cirhózy (…) a na to, aby se vyhnul dalšímu zatčení,“ napsala. Kromě cirhózy trpí sedmatřicetiletý Chu také chronickou žloutenkou typu B.

„Jsem velice šťastná, myslím, že si zachoval zdravý rozum. Mohl navštívit rodiče. Bez ohledu na okolnosti je dobře, že je doma,“ uvedla manželka Chu Ťia. Později odmítla dát další rozhovory s odůvodněním, že nechce mít potíže. Dům je obklopený agenty v uniformně i v civilu a pro novináře nedostupný.

Propuštění známého disidenta uvítala mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. Zároveň ale vyjádřila obavy z možné další perzekuce Chua ze strany čínských úřadů. „Nejsme si jisti, že získá svobodu. Spíš si myslíme, že bude jeho svoboda nějakým způsobem omezována, například domácím vězením, policejním dohledem nebo obtěžováním ze strany úřadů,“ uvedl zástupce organizace Nicholas Bequelin.

Chu Ťia původně působil jako obhájce práv lidí nakažených virem HIV. Později ale začal uvádět, že problémy země tkví v tom, že úřady dostatečně nerespektují lidská práva. Čínský disident za svůj boj za lidská práva získal v roce 2008 Sacharovovu cenu, kterou uděluje Evropský parlament. O rok později byl nominován i na Nobelovu cenu za mír, ocenění ale nezískal.

Analytici se shodují: Změnu potitiky vůči disidentům nečekejte

Předpokládá se, že Čína zadržuje největší počet politických vězňů na světě. Jen v roce 2007 napočítali aktivisté pro lidská práva 742 zadržovaných, jejichž proviněním je „ohrožení národní bezpečnosti“. Aktuálnější odhady hovoří o 2000 až 3000. Vězněn je i laureát Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po, kterého Čína označuje za zločince. Liou byl předloni odsouzen k 11 letům vězení za sepsání výzvy Charta 08, která se inspirovala československou Chartou 77.

Jen před několika dny byl z vězení propuštěn jiný známý čínský disident, výtvarník Aj Wej-wej. Úřady to zdůvodnily tím, že trpí vysokým krevním tlakem a cukrovkou. Avantgardní výtvarník Aj Wej-wej, který se mimo jiné podílel na návrhu olympijského stadionu (Ptačího hnízda) v Pekingu, byl zatčen v době řady zátahů proti disentu začátkem dubna, když se chystal odletět z Číny. Obviněn byl z daňových úniků.

Podle ochránců lidských práv by nynější propouštění kritiků režimu v Číně mohlo souviset s evropskou cestou premiéra Wen Ťia-paa. Ten po Maďarsku nyní míří do Británie a pak do Německa. Právě Berlín a Londýn patřily k nejostřejším kritikům zadržování čínských disidentů. To ale podle analytiků neznamená ani v nejmenším změnu v politice komunistické strany vůči disidentům.

Vydáno pod