Abcházie tvrdí, že gruzínský stroj sestřelila z československého L-39

Moskva - Představitelé mezinárodně neuznané kavkazské republiky Abcházie oznámili, že gruzínský bezpilotní letoun v neděli sestřelili s využitím svého letadla československé výroby L-39 Albatros, které pilotoval příslušník abchazského letectva. Ruskému deníku Kommersant to řekl abchazský ministr zahraničí Sergej Šamba. Incidentem se má dnes zabývat Rada bezpečnosti OSN.

„Tato letadla jsme nakoupili v době války s Gruzií, mimo jiné v Čečensku, a s jejich pomocí jsme za války sestřelili nejedno gruzínské letadlo,“ sdělil ministr ruským novinám.

Vojenští odborníci, které list oslovil, se ale k verzi, že k likvidaci gruzínského bezpilotního letadla byl použit československý cvičný Albatros, staví opatrně. Podle nich je velmi problematické na L-39 zavěsit rakety schopné sestřelit jiný stroj. Podle českého leteckého experta Miroslava Balouse ale lze pod trup letadla připevnit kanon a stroj může pod křídlem nést i rakety nebo pumu.

Poté, co byl v neděli 20. dubna bezpilotní letoun sestřelen, Gruzie nejprve jeho vlastnictví popřela. Po určité době ale oznámila, že stroj izraelské výroby sestřelilo ruské letectvo za použití moderní stíhačky MiG-29; jako důkaz předložila údajný videozáznam z kamer sestřeleného průzkumného letadélka. Moskva podobné tvrzení odmítla s tím, že stroj sestřelili sami Abcházci, a obvinila Gruzii, že průzkumným letem porušila dohody z roku 1994.

Konflikt proruského regionu s ústřední vládou v Tbilisi skončil podepsáním dohod v Moskvě v roce 1994. Od té doby někdejší autonomní republika v rámci Gruzie žije pod ochranou ruských mírových jednotek, ale disponuje i vlastními ozbrojenými silami. Rusko v posledních dnech k nelibosti prozápadně orientované Gruzie zintenzivnilo kontakty s promoskevským režimem v abchazské enklávě na pobřeží Černého moře.

List uvedl, že některé cvičné L-39 československé výroby byly za sovětských časů skutečně dislokovány na letištích v kavkazském Čečensku a v roce 1991 se stroje dostaly do rukou separatistů prezidenta Džochara Dudajeva. Podle některých údajů pak byly některé letouny před rokem 1994 předány do Abcházie, kde v té době proti gruzínským silám bojovali i dobrovolníci z Čečenska. Zbývající čečenské L-39 zničily ruské federální jednotky při bojích o letiště v Grozném, tvrdí Kommersant.

L-39 Albatros je zřejmě nejrozšířenější cvičný letoun na světě a je jedním z nejúspěšnějších produktů zbrojovky Aero Vodochody. V poslední čtvrtině minulého století jich firma vyvezla do 30 zemí světa kolem tří tisícovek, především do bývalých socialistických zemí. Stovky letounů byly exportovány také na africký kontinent, například do Egypta, Tuniska, Libye, Alžírska a Etiopie. Po útlumu výroby L-39 v posledních deseti letech se firma nyní znovu snaží proniknout s těmito letouny na zahraniční trhy a získat kontrakty na jejich modernizaci. První z nich už uzavřela s Bulharskem a Nigérií. L-39 je letadlem určeným pro výcvik, může však plnit i lehké bitevní úkoly.

Vydáno pod