Mexická mafie postřílela americké úředníky

Mexiko - Neznámí ozbrojenci zastřelili v Mexiku agenta amerického Celního a imigračního úřadu. Druhý agent z útoku vyvázl s průstřelem nohy a paže, jeho stav je stabilizovaný. K útoku došlo v úterý. Jde o útok na nejvýše postaveného představitele amerických bezpečnostních složek v zemi od roku 1985, kdy byl zabit příslušník Agentury pro potírání narkotik.

Agenti se stali terčem palby při služební cestě na čtyřproudé dálnici asi 320 kilometrů severně od hlavního města Mexika. Podle zdroje z mexické policie zastavili svůj automobil u kontrolního stanoviště, postaveného v rychlém pruhu dálnice. Poté ozbrojenci spustili palbu. Mexická armáda v oblasti San Luis Potosí, kde k útoku došlo, žádná kontrolní stanoviště nemá.

Agenti Celního a imigračního úřadu v Mexiku vyšetřují případy pašování drog a zbraní a praní špinavých peněz. Američané pomáhají mexické vládě v boji proti organizovanému zločinu a nelegálnímu přistěhovalectví.

Mexiko svádí tvrdý a krvavý boj s drogovými kartely, které dodávají narkotika na rozsáhlý americký trh. Mexický prezident Felipe Calderón po svém nástupu do funkce v roce 2006 vyhlásil kartelům válku, v níž dosud přišlo o život téměř 35 000 lidí.