Mubarak složil zbraně a chce umřít v Šarm aš-Šajchu

Šarm aš-Šajch - Svržený egyptský prezident Husní Mubarak přestal bojovat a chce dožít v letovisku Šarm aš-Šajch, kam se uchýlil poté, co jej svrhlo lidové povstání. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaného saúdskoarabského činitele. Ten také prohlásil, že 82letý exprezident odmítl nabídku Saúdské Arábie coby hostitelské země. Už předchozí zprávy egyptských médií hovořily o tom, že Mubarak přestal brát léky.

Mubarak v posledních letech trpěl řadou zdravotních problémů a loni v březnu podstoupil v Německu operaci žlučníku. V posledních dnech přicházely zprávy o dalším zhoršování jeho zdravotního stavu. Že je odhodlaný strávit poslední dny ve své vlasti, prohlásil už minulý týden v projevu k osmdesátimilionovému národu, kdy se ještě snažil z posledních sil udržet u moci.

Nejmenovaný saúdskoarabský činitel o Mubarakovi:

„Není mrtvý, ale není mu vůbec dobře a odmítá odejít. V zásadě to vzdal a chce umřít v Šarm aš-Šajchu.“

V rezidenci v Šarm aš-Šajchu trávil Mubarak v posledních letech čím dál víc času. Čistý vzduch vanoucí od moře mu tu pomáhal zotavovat se ze zdravotních potíží. Často zde také přijímal světové představitele a toto místo se stalo dějištěm řady mezinárodních summitů i roky trvajících izraelsko-palestinských mírových rozhovorů. Podle mnoha Egypťanů právě Mubarakova láska k Šarm aš-Šajchu lépe než cokoli jiného dokládá, jak moc se vzdálil každodenním problémům obyčejných Egypťanů.

Od začátku protivládních protestů v Egyptě bylo podle egyptských úřadů zabito 365 lidí a 5500 dalších zraněno. Protesty proti prezidentu Mubarakovi začaly 25. ledna. Podle egyptského ministra zdravotnictví jde nicméně o předběžné číslo, které uvádí počet zabitých civilistů a nezahrnuje oběti z řad policie nebo vězňů.