Kolumbijští povstalci osvobodili další dvě rukojmí

Cali - Kolumbijští povstalci propustili další dva zajatce. Oba muži, voják Salín Sanmiguel a policejní major Guillermo Solórzano, které FARC držel víc než dva roky, se měli původně na svobodu dostat už v neděli. K předání ale nedošlo, protože povstalci o místě vydání poskytli špatné souřadnice. FARC stále zadržuje 14 příslušníků ozbrojených sil a desítky civilistů.

Ozbrojenci dvojici předali humanitární misi v jižní Kolumbii. Vrtulník přepravil oba osvobozené z blíže neupřesněného místa do Cali (asi 500 kilometrů jihozápadně od hlavního města Bogoty). Odtamtud poletí letadlem do metropole, kde se na vojenské základně sejdou se svými blízkými.

Oba muži patřili k pětičlenné skupině, jejíž jednostranné propuštění FARC oznámily loni v prosinci. V moci povstalců ale podle předpokladů zůstávají další stovky unesených policistů, vojáků a civilistů.

FARC jsou nejstarší a největší povstaleckou organizací v Kolumbii. V roce 2002 měly asi 20 tisíc bojovníků, v současnosti je jejich počet odhadován na 8000. Pokles je důsledkem střetů s vládními silami, zajetí nebo dezerce.