Nazarbajevovi protikandidáti neprošli jazykovou zkouškou

Astana - Už tři uchazeči o účast v dubnových kazašských prezidentských volbách neprošli jazykovou zkouškou. Podle ústavy musí každý z kandidátů na nejvyšší post ve státě ovládat státní jazyk kazaštinu a prokázat své znalosti před speciální komisí. Za hlavního volebního favorita, a to i v jazykových záležitostech, je považován dosavadní dlouholetý prezident Nursultan Nazarbajev.

Policista a jeden z prezidentských kandidátů Tolybaj Bajmurzin se podle šéfa státní jazykové komise v nedlouhém textu dopustil 52 chyb, četl nevýrazně, pletl si slova a nebyl schopen souvislého projevu. Dostal nedostatečnou a podobný osud stihl už před ním další dva kandidáty. Přesto počet uchazečů o prezidentský post rychle roste. K dnešnímu dni je jich 16, což pozorovatelé kazašské politické scény označují za překvapení. Mezi kandidáty jsou i tři ženy.

Sedmdesátiletý prezident Nazarbajev, který loni obdržel čestný titul „vůdce národa“, za víc než 20 let svého tvrdého vládnutí v Kazachstánu fakticky zlikvidoval politickou opozici a podřídil si média i soudní systém. O jeho vítězství ve volbách, které se budou konat 3. dubna, nikdo nepochybuje. Jeho kandidaturu navíc podporuje podstatná část národa, protože Nazarbajev z masivních příjmů z ropy a zemního plynu odkrojil nemalou částku pro zlepšení sociální situace občanů.