Súdánský prezident nebude usilovat o znovuzvolení

Chartúm - Súdánský prezident Umar Bašír se nebude ucházet o znovuzvolení. Další volby by měly být za 4 roky. Bašír je u moci už 22 let, je první úřadující hlavou státu, na kterou Mezinárodní trestní tribunál vydal zatykač za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti kvůli násilnostem v provincii Dárfúr.

„Bašír oznámil, že se nebude účastnit dalších prezidentských voleb,“ oznámil Rabí Abdelatí, představitel vládnoucí strany. Volby by se měly konat za čtyři roky. Abdelatí také tvrdí, že Bašír se vzdá funkce šéfa vládnoucí strany NCP. Tyto kroky mají prý vést k demokratickým reformám v zemi. 

Bašír je obžalován u mezinárodního tribunálu v Haagu ze sedmi válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit při boji proti povstalcům v Dárfúru. Prezident obvinění odmítá. Byl na něj vydán mezinárodní zatykač, Súdán ho ale nechce k procesu vydat. 

Násilnosti v Dárfúru vypukly v roce 2003. Boje si dosud vyžádaly před 300 tisíc obětí, 2,5 milionu lidí uteklo ze svých domovů. Bašír tvrdí, že při zásahu armády nezemřelo v Dárfúru víc než 10 tisíc lidí, obvinění z genocidy odmítá. 

Bašír vládne Súdánu od roku 1989. Loni v dubnu zvítězil v prezidentských volbách, které bojkotovala většina opozičních stran.

Vydáno pod