Bývalý Obamův poradce bude starostovat Chicagu

Chicago - Starostou Chicaga byl zvolen bývalý šéf poradců prezidenta Baracka Obamy Rahm Emanuel. V úřadu vystřídá Richarda Daleyho, který městu vládl zhruba 22 let a loni na začátku září překvapivě oznámil, že se příští rok již o zvolení nebude znovu ucházet. Emanuel byl zvolen hned v prvním kole zhruba 55 procenty hlasů. Zvítězil v souboji s pěti kandidáty, z nichž největším soupeřem mu byl Gery Chico.

Emanuel, první židovský starosta Chicaga, kterému se za působení v Bílém domě přezdívalo Rahmbo, shromáždil na svou kampaň deset milionů dolarů. Měl podporu současného prezidenta Obamy i bývalého šéfa Bílého domu Billa Clintona, kterému také dělal poradce. Clinton jeho kandidaturu podporoval přímo v Chicagu.

Emanuela čeká podle odborníků poměrně těžká práce. Třetí největší americké město Chicago je značně zadlužené a městští zaměstnanci se obávají o své pracovní smlouvy a penze. Očekává se také, že městská rada bude chtít získat zpět mnoho svých pravomocí, o něž ji během své dlouhé vlády připravil Daley.

Emanuel zaujme místo, které kdysi zastával i kladenský rodák Anton Cermak. Starostou města se stal v roce 1931. O dva roky později ale zemřel po atentátu, jehož terčem 15. února 1933 zřejmě měl být Franklin Delano Roosevelt, kterému tehdy zbývalo několik týdnů do nástupu do úřadu prezidenta.

Americký prezident Barack Obama a jeho poradce Rahm Emanuel
Zdroj: ČTK/AP/Susan Walsh