Spojené státy znepokojuje syrsko-turecká hranice

Washington – Shromažďující se jednotky syrské armády u turecké hranice znepokojují Spojené státy. Podle americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové by to mohlo vyvolat eskalaci krize v celé oblasti. Spojené státy tak přiostřují kritiku režimu syrského prezidenta Bašára Asada. USA nyní o problému jednají s Tureckem, kam před armádními zásahy a zatýkáním prchají tisíce Syřanů. Za posledních 24 hodin jich překročilo hranice do Turecka více než 1 500. Týdny represí proti demonstracím už mají na svědomí 1300 životů, při dnešních demonstracích zahynulo nejméně devět lidí. Tisíce demonstrantů vyšly po celé Sýrii do ulic jako každý pátek po odpolední modlitbě.

USA nedávno vyslaly do Sýrie po delší přestávce svého velvyslance ve snaze normalizovat vztahy. Ty se ale v posledních dnech zase vyostřují. Syrský prezident podle USA ztratil důvěru Syřanů a měl by buď zavést reformy, nebo odstoupit. Ve čtvrtek také Clintonová prohlásila, že má zprávy, že syrská armáda obklíčila a útočí na město Chirbat al-Džúz, které je pouze půl kilometru od hranice.

Hillary Clintonová, ministryně zahraničí USA

„Tato agresivní akce jenom zhorší už tak nestabilní situaci syrských uprchlíků. Budeme svědky stupňování konfliktu, jestliže syrští vojáci neukončí útoky a provokace, jež nejen ohrožují syrské občany, ale mohou vyprovokovat i pohraniční střety.“

Clintonová o tom prý hovořila s tureckým protějškem Ahmetem Davutogluem a prezident Barack Obama s tureckým premiérem Recepem Tayyipem Erdoganem. „Je to další příklad toho, kam až je režim syrského prezidenta Bašára Asada ochoten zajít při potlačení občanů místo toho, aby se s nimi snažil spolupracovat a řešit jejich legitimní nároky,“ řekla.

Vztahy Turecka k Sýrii byly v 90. letech napjaté kvůli údajné syrské podpoře kurdských separatistů. Zlepšily se rovněž nedávno a Turecko doposud prokazuje vstřícnost vůči prchajícím Syřanům. Clintonová ale řekla, že Asad jedná nebezpečně, jestliže konflikt přenáší k turecké hranici. „Doufám, že Syřané znají své dějiny.  Není to poprvé, co jejich provokace může přinutit Turky k ochraně vlastních zájmů,“ sdělila.

Vláda v jihoturecké provincii Hatay uvedla, že počet syrských uprchlíků v Turecku dosáhl 11 739. Jsou ubytováni v pěti stanových táborech spravovaných tureckými zdravotníky. Začíná se budovat šestý tábor s 800 stany. Kapacita se tak zvýší o čtyři tisíce míst.

Země Evropské unie dnes znovu odsoudily „nepřijatelné a šokující násilí“ syrské vlády na jejím lidu a rozšířily sankce proti Damašku. Seznam osob spojených s Asadovým režimem, které mají zákaz cestování do států EU a jejichž majetek byl zmrazen, se rozrostl o sedm, z nichž tři jsou veliteli íránských Revolučních gard. Celkem tak nyní seznam čítá 30 lidí. Sedmadvacítka také uvalila sankce na čtveřici firem, s nimiž unijní společnosti nesmějí obchodovat.