Kaddáfí se nevzdává a znovu promluvil v televizi

Tripolis - Libyjské jednotky věrné vůdci Muammarovi Kaddáfímu bojují o udržení nadvlády nad alespoň západní částí země. Dnes ostřelovaly mešitu ve městě Závíja západně od Tripolisu. Podle svědků nejméně deset lidí přišlo o život. Kaddáfího jednotka dnes také napadla odpůrce režimu ve městě Misuráta. I odtamtud jsou podle agentury Reuters hlášeni mrtví.

Kaddáfího odpůrci dodneška tábořili v mešitě v Závíji a jejím bezprostředním okolí. Závíju, která leží asi 50 kilometrů západně od Tripolisu, ve středu navštívil jeden z Kaddáfího poradců a vyzval lidi shromážděné kolem mešity, aby místo opustili. Zároveň je varoval, že pokud neuposlechnou, mají se připravit na útok. Dnes ráno v devět hodin místního času se podle svědků ozvala palba z automatických pušek a na mešitu a její minaret dopadlo několik protiletadlových raket.

V bojích v Závíji, jejímž obyvatelům dnes část svého projevu věnoval Kaddáfí, zahynulo podle libyjských novin nejméně 23 lidí a 44 dalších bylo zraněno. Televize Al-Džazíra informovala až o 100 mrtvých.

Ze zpráv, které přicházejí z Misuráty, vyplývá, že centrum tohoto pobřežního města mají stále v rukou povstalci. Už ve středu se objevily zprávy o dobytí Misuráty povstaleckými milicemi. Město leží zhruba 200 kilometrů východně od Tripolisu a do středy bylo nejzápadněji položeným místem ovládaným opozicí.

Dnes se prý rozhořely boje poblíž misurátského letiště. „Kaddáfího jednotka je udržela pod svou kontrolou, ale my se pokoušíme ji zatlačit. Stále se bojuje,“ citoval Reuters svědka, který se představil jako Muhammad. Na místě je prý několik mrtvých, ale centrum města je klidné. O udržení letiště, jež je od centra vzdálené asi tři kilometry, bojuje jednotka Kaddáfího syna Chámise.

Povstalci údajně ovládají a chrání i klíčové ropné terminály Ras Lanúf a Marsá al-Baríka na východě země. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na dva obyvatele Benghází. Podle BBC se během několika dnů bez Kaddáfího nadvlády ve východní části Libye objevila soukromá nevládní média, včetně dvou rádií. Na západě mají rebelové prý v rukou Zuáru, která leží 120 kilometrů od Tripolisu.

Kaddáfí začíná ztrácet půdu pod nohama, jeho režim se ale snaží ukázat světu, že v Libyi se situace vrací k normálu. „Pojďte se podívat, jste vítaní. V Tripolisu je klid. Obchody a školy jsou otevřené, lidé chodí do práce, fungují banky, letiště je v provozu, vše je v normálu,“ říká syn libyjského vůdce Saíf Islám. Metropole je ale podle zpráv z místa liduprázdná - obyvatelé se bojí vyjít ven.

Podle amerického ministerstva zahraničí dnes libyjské úřady sdělily, že s novináři, kteří jsou v Libyi nelegálně, budou zacházet jako se spolupracovníky Al-Káidy. V ostrém rozporu s tím se vyjádřil Sajf Islám, který prohlásil, že všichni novináři jsou vítáni a vyzval je, aby našli důkazy násilí proti demonstrantům.

Kaddáfí v projevu obvinil z podněcování bojů al-Káidu

Kaddáfí v dnešním telefonátu přenášeném libyjskou televizí vyjádřil lítost nad oběťmi nepokojů a nazval je libyjskými dětmi. Obvinil Usámu bin Ládina z vyvolání protivládních protestů a řekl, že lidé, kteří proti sobě bojují, jsou pod vlivem drog. Nynější boje v Závíji označil za frašku. „Soudní lidé se takové frašky neúčastní,“ řekl libyjský vůdce. Vyzval také libyjský lid, aby vzbouřence odzbrojil. „Ústava mluví jasně: vezměte jim zbraně,“ prohlásil Kaddáfí o mladých lidech, kterým podle něho al-Káida dává „halucinogenní pilulky do jejich kafe s mlékem, jako Nescafé“.

Kaddáfí, který v libyjské státní televizi vystoupil od začátku protivládních bouří potřetí, hovořil asi půl hodiny. Byl ale slyšet pouze jeho hlas, on sám nebyl vůbec vidět, proto není možné říci, odkud hovořil a zda hlas opravdu patřil jemu.

Libyjský vůdce také prohlásil, že on sám má pouze „morální autoritu“. Nemám žádnou moc, jsou to sami lidé, kteří mají výsadu rozhodovat o zásadních otázkách, zopakoval znovu Kaddáfí a vyjádřil údiv nad tím, proč by měl z funkce odejít on, když například britská královna Alžběta II. vládne déle.

Exministr spravedlnosti: Kaddáfí určitě skončí jako Hitler

Kaddáfí Libyi vládne 42 let a revoltu je rozhodnut za každou cenu potlačit; podle svých slov nechá „vyčistit dům od domu“. Bývalý libyjský ministr spravedlnosti dnes také vyjádřil přesvědčení, že Kaddáfí spáchá sebevraždu stejně, jako to udělal Adolf Hitler.

Bývalý ministr Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl v rozhovoru pro švédský list Expressen také prohlásil, že Kaddáfí osobně nařídil atentát na letadlo společnosti PanAm, které se v roce 1988 zřítilo nad skotským Lockerbie. Zahynulo tehdy 270 lidí. Jediného usvědčeného atentátníka v roce 2009 Skotsko vydalo Libyi z humanitárních důvodů.

Bývalý libyjský ministr spravedlnosti:

„Považuji Kaddáfího za ďábla. Libyjští diplomaté na celém světě by se od jeho krutého režimu měli distancovat. Vyzývám je, aby zůstali v úřadech, ale aby se postavili na stranu národa.“

Džalíl byl ve funkci od roku 2007 a v minulosti se už dvakrát pokoušel rezignovat. Funkce se vzdal v pondělí. Teď vybídl libyjské diplomaty, aby podpořili protestující. Zásadně odsoudil fakt, že Kaddáfí povolal proti demonstrujícím africké žoldáky. Kaddáfí prý tyto jednotky budoval už dlouho. „Vláda rozhodla poskytnout libyjské občanství lidem z Čadu a Nigeru. Vždy jsem proti tomu protestoval a to je v zápisech z těch jednání,“ řekl exministr.

Udavači budou odměněni

Kaddáfího režim dnes vyzval demonstranty, aby se vzdali a odevzdali zbraně. Nabídl také odměnu těm, kdo podají informace o vůdcích protestů. "Ten, kdo odevzdá zbraň a projeví lítost, nebude soudně stíhán. Všeobecný lidový výbor pro národní bezpečnost (resort obrany) vyzývá občany ke spolupráci a k tomu, aby informovali o těch, kdo vedli vzbouřence a poskytli jim peníze, drogy a halucinogeny. Všem, kdo poskytnou informace a nějak k nim přispějí, bude poskytnuta slušná odměna," stálo v prohlášení, jež před kamerou přečetl jeden z armádních důstojníků.

Rusko a Evropská unie společně odmítly násilné potlačení demonstrací v Libyi. Šéfové diplomacií Catherine Ashtonová a Sergej Lavrov prohlásili, že jak Moskva, tak EU jsou připraveny ekonomicky i jinak pomoci arabským zemím, které o to požádají.

Evakuaci cizinců z Libye komplikuje rozbouřené moře

V Libyi je teď podle odhadů 10 tisíc občanů zemí Evropské unie. K jejich evakuaci budou využita nejen letadla, ale asi také lodě. Češi, jichž jsou v Libyi asi tři desítky, mají využít kapacit nabízených jinými evropskými zeměmi. O půl čtvrté odpoledne přistálo v Praze na Ruzyni letadlo se čtyřmi Čechy z Libye.

Na tripolském letišti panuje chaos, pokouší se odtud dostat několik tisíc lidí. Námořní evakuaci zase komplikuje špatné počasí a rozbouřené moře. Loď s několika stovkami Američanů čeká už od středy v přístavu v Tripolisu, odkud má pasažéry dopravit na Maltu. Řecko pomáhá s evakuací 15 tisíc čínských dělníků. Turecku se zatím podařilo dostat ze země sedm tisíc ze svých 25 tisíc občanů, v Sarajevu jsou očekávána tři letadla s evakuovanými občany Bosny. Domů se už od pondělka pozemními hranicemi dostalo 30 tisíc Tunisanů a Egypťanů. Británie jedná o možnosti evakuovat své občany s pomocí vojska. Jde o asi 170 Britů pracujících na odlehlých ropných zařízeních v poušti.

Lidé, kterým se už podařilo z Libye dostat, popisují chaotické scény. V Benghází, které je v rukou opozice, prý ze sloupů elektrického vedení visí těla oběšenců. Svědci prý viděli také vojenská auta po okraj naplněná těly mrtvých.

Švýcarsko dnes zmrazilo všechny účty, které by mohly patřit Kaddáfímu a jeho rodině, a odsoudilo násilí, kterého se libyjský vůdce dopustil na svém lidu. Podle agentury AP ale není jasné, kolik má Kaddáfí ještě v alpské zemi peněz, většinu prý převedl před dvěma lety. K podobnému kroku Švýcarsko přistoupilo v uplynulých týdnech i v případě bývalých prezidentů Tuniska a Egypta.