Jižní Korea cvičí armádu, KLDR hrozí

Soul - Jednotky americké a jihokorejské armády zahájily společné vojenské cvičení. Zúčastní se ho kolem 200 tisíc jihokorejských a skoro 13 tisíc amerických vojáků. Severní Korea už včera pohrozila odvetnými akcemi v případě provokací. Manévry mají dvě části, prvních deset dní proběhne cvičení velení, pak začne nácvik vzdušných, pozemních i námořních sil. USA do něj nasadí i letadlovou loď. Cvičení potrvá až do konce dubna.

Jihokorejská armáda si chce vyzkoušet několik možných scénářů, aby věděla, jak má například zareagovat na případný pád severokorejského režimu nebo třeba na masový příliv uprchlíků ze severu. Chce si také otestovat, jak by mohla pátrat po zbraních hromadného ničení. 

Severní soused už včera ale varoval před provokacemi. Pchjongjang kritizoval především letákové akce jihokorejských aktivistů. Pohrozil totální válkou a represemi, jež jihokorejskou metropoli Soul změní v „ohnivé moře“. 

V posledním roce je obrovské napětí mezi oběma zeměmi Korejského poloostrova. Loni v březnu severokorejské torpédo potopilo jihokorejskou fregatu. A v listopadu severokorejské dělostřelectvo ostřelovalo jihokorejský ostrov. Při obou akcích bylo zabito celkem pět desítek osob. KLDR ale za první incident odpovědnost odmítá.