Můj lid mě zbožňuje, ujišťuje Kaddáfí

Washington/Tripolis – Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí neochvějně tvrdí, že ho jeho lid zbožňuje. Libye je podle něj spojencem Západu v boji proti terorismu. Západní země ji ale nyní podle něho opustily, možná aby ji obsadily. Kaddáfí to řekl v rozhovoru pro americkou televizní stanici ABC, z něhož dnes citovala její zpravodajka. Mluvčí Bílého domu dnes prohlásil, že odchod Muammara Kaddáfího do exilu by mohl vyřešit současnou situaci v zemi. To, zda by Spojené státy libyjskému vůdci se zajištěním exilu pomohly, nechtěl komentovat.

„Všechen můj lid mě miluje. Zemřeli by, aby mě ochránili,“ řekl Kaddáfí podle novinářky Christiane Amanpourové, která s ním rozhovor vedla. „Jsem překvapen. Jsme spojenci se Západem v boji proti (teroristické síti) al-Káidě, a nyní, když bojujeme proti teroristům, tak nás (spojenci) opustili. Možná chtějí Libyi obsadit.“

Libyjský vůdce také řekl, že americký prezident Barack Obama je bezpochyby „dobrý člověk“, ale že se zdá, že je o situaci v Libyi špatně informován. „Výroky, které jsem od něho slyšel, musejí pocházet od někoho úplně jiného,“ prohlásil Kaddáfí. „Amerika není mezinárodní četník světa,“ dodal.

K Libyi míří američtí vojáci

Americké ministerstvo obrany dnes oznámilo, že přesouvá vojáky v okolí Libye. „Přeskupujeme síly, abychom byli schopni flexibilně jednat, až padnou rozhodnutí,“ řekl mluvčí Pentagonu. „Připravujeme se na situaci, kdy bychom byli vyzváni provést nějakou misi, ať už humanitární nebo jinou,“ dodal. USA podle něj nyní mají v oblasti dvě letadlové lodi.

Americká ministryně zahraničí však na jednání v Ženevě prohlásila, že přítomnost vojenských lodí neznamená, že by se USA připravovaly k ozbrojené akci. Prohlásila také, že Američané vyslali na libyjské hranice dvě humanitární skupiny.

USA spolu se svými spojenci jednají také o tom, zda by měla být nad Libyí vyhlášena bezletová zóna. S touto výzvou se dnes obrátila na OSN skupina více než 200 arabských organizací.

Kaddáfí chce jednat s povstalci

Podle televize Al-Džazíra pověřil Kaddáfí šéfa své rozvědky, aby jednal s povstalci na východě země. Nechal ale bombardovat muniční sklady v oblastech, které jsou pod kontrolou opozice, a sám se nejspíš dál zásobuje zbraněmi. Pokračují také střety o kontrolu nad městy Misuráta a Závíja a metropoli Tripolis, baštu Kaddáfího režimu, zasáhla demonstrace, která byla vzápětí rozehnána.

Vyjednávání za Kaddáfího režim se má ujmout šéf rozvědky Buzajd Durda. Mluvčí nově vzniklé národní rady, která se chce stát „tváří revoluce“, nicméně v neděli prohlašoval, že prostor pro jednání s vládou žádný není.

Režim se nevzdává a zbrojí

Kaddáfího letadla dnes bombardovala muniční a zbrojní sklady ve dvou lokalitách jižně od města Benghází na východě Libye, které je pod kontrolou opozice. Cílem je patrně zabránit povstalcům získat bojové prostředky k útoku na Kaddáfího opevněnou baštu v Tripolisu. Kaddáfího režim se naopak v posledních dnech patrně čile dozbrojoval. Patnáctého února letěl stroj typu Iljušin IL-76 z běloruského letiště Baranoviči, kde je velký zbrojní sklad, do Sabhy v centrální Libyi, nad níž má Kaddáfí údajně ještě kontrolu. Do Běloruska také letěl stroj Falcon 900 patřící Kaddáfího rodině. Jeden ze synů libyjského vůdce Chámis Kaddáfí udržuje s běloruskými činiteli a patrně i se zbrojními firmami úzké styky.

V Misurátě, kde střety propukly v noci na dnešek, se podle svědků podařilo povstalcům ovládnout město i větší část vojenské letecké základy. Údajně také povstalci poblíž města sestřelili vojenské letadlo, které útočilo na místní rozhlas, a zajali jeho posádku.

V částech libyjského hlavního města vyrostly barikády proti vládním jednotkám. Ve čtvrti Tadžúrá na východě Tripolisu demonstrovalo proti Kaddáfímu asi 400 lidí, než je rozehnali jeho ozbrojenci střelbou do vzduchu.

Většinu Libyjců navíc trápí potravinová omezení. Chleba je jen na příděl. Řeznictví nefungují. Ve městě Benghází nefungovala asi týden většina obchodů a továren. Hlavní nemocnice pociťují nedostatek sester, protože značná část personálu byli cizinci, které evakuovaly jejich zastupitelské úřady.

  • Hillary Clintonová na zasedání Rady OSN pro lidská práva autor: Salvatore Di Nolfi, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2358/235796.jpg
  • Nepokoje v Libyi autor: Hussein Malla, zdroj: AP Photo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2357/235628.jpg
  • Odpůrci Muammara Kaddáfího autor: Hussein Malla, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2359/235840.jpg
Vydáno pod