Pandy mají diplomatický úkol - vylepšit image Číny

Peking – Panda velká, nejohroženější zvíře světa, má konečně mocného zastánce. Čína si její záchranu vytyčila jako státní úkol. Pár státních úkolů ale na oplátku naložila i populárním medvídkům. Zařadila je do svého diplomatického sboru. I bez stranické knížky.

Dvojice pand se stala světovými celebritami. Jejich domovem jsou horské lesy na jihozápadě provincie S'-čchuan a Šan-Si. Cestují ale po celém světě. Pandí pasažéři mají dokonce i speciální dopravní letadlo sečuánských aerolinek. Samičku Sien Nu a samce Pi Li čeká dlouhá cesta do starověké metropole Čengdu přes moderní přímořskou Šanghaj a až do zoologické zahrady v Japonsku.

„Minulý rok jsem je viděla dvakrát. Sameček je trochu stydlivý. Když se k němu lidé přiblíží, pokouší se schovat. Když má ale dobrou náladu, najednou se promění v energického hezkého chlapa, který běhá sem a tam. Samička si zase umí návštěvníky omotat kolem prstu. Užívá si i pózování před fotoaparáty,“ říká delegátka zoologické zahrady v Tokiu.

Pandy jdou do světa (zdroj: ČT24)

V Japonsku stráví oba medvědi deset let. Rozhodlo se o tom na nejvyšší úrovni takzvané pandí diplomacie. Peking si zapůjčováním těchto zvířat vylepšuje mezistátní vztahy. Smlouvu podepsali dokonce čínský prezident a japonský premiér. Nejen proto přivítala pandy velké na letišti oficiální delegace.

Zoo v Tokiu si slibuje, že dva černobílí mazlíčci naplní její kasu. V roce 2008 totiž po 16 letech zemřela panda Ling Ling a od té doby tržby strmě klesají. „Je škoda, že tady panda velká už tři roky není. Na nový pár jsme zvědaví,“ těší se jedna z návštěvnic zoo.

Zoologická zahrada musela nejdřív sáhnout hluboko do kapsy. Milion dolarů stála jen oprava pandí rezidence. Vyhřívané podlahy, klimatizace i zařízení pokojů simulující divokou přírodu, aby se pandy mohly vydovádět. Denně schroustají až 70 kilogramů čerstvého bambusu. „Bambus dovážíme z poloostrova Izu. Ale zatím nevíme, jestli jim bude ten japonský chutnat. Takže radši nejdřív připravíme dva různé druhy a vyzkoušíme i další odrůdy,“ plánuje ošetřovatel Kuramoči Kou.

Za zapůjčení pand zaplatí Tokio v přepočtu asi 17 milionů korun ročně. Peníze půjdou na obnovu přírodní rezervace Wolong v čínské provincii S'-čchuan zničenou zemětřesením v roce 2008. „Nové místo jsme vybírali tak, aby bylo bezpečné a odolné vůči zemětřesení až do osmého stupně Richterovy škály. Pandy velké potřebují k přežití dostatek vody, čisté životní prostředí a příznivé klima,“ vyjmenovává ředitel rezervace Zhang Hemin.

V tokijských ulicích mezitím propukla pandí mánie. Méďové jsou všude – jako hračky a suvenýry. Obchodníci se už těší na tučné zisky.

  • Pandí letecký speciál autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2365/236464.jpg
  • Pandy autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2365/236465.jpg
  • Panda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2365/236466.jpg
  • Panda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2365/236467.jpg