Jeden z posledních dvou veteránů první světové oslavil stodesítku

Sydney – Sto desáté narozeniny dnes v Austrálii oslavil jeden ze dvou známých žijících veteránů první světové války. Rodilý Brit Claude Choules je sice slepý a hluchý, ale jinak je zdráv a nebere žádné léky, řekl jeho syn Adrian australskému rozhlasu.

Choules mohl sloužit u námořnictva díky utajení svého skutečného věku. Narukoval už ve svých 14 letech. Nyní žije v Perthu na západním pobřeží Austrálie v domově důchodců. Ze 65 milionů lidí, kteří sloužili v armádách za první světové války, je kromě Choulese naživu již jen Britka Florence Greenová, které je rovněž 110 let. Sloužila u letectva jako servírka.

Adrian Choules o svém otci, válečném veteránovi Claudeovi Choulesovi:

„Nenáviděl válku. Díval se na to čistě jako na zaměstnání, chtěl vydělat peníze.“

V neděli zemřel ve věku 110 let Frank Buckles, poslední žijící americký veterán z první světové války. Do armády vstoupil jako šestnáctiletý a také on lhal o svém skutečném věku, aby mohl narukovat.

V britské armádě sloužilo v první světové válce pět milionů mužů, z nich 760 tisíc padlo. Francie do konfliktu poslala 8,5 milionu vojáků. Kolem 1,4 milionu z nich se nikdy nevrátilo domů. Německo přišlo o 1,9 milionu mužů, tedy zhruba o každého šestého. Rusů padlo 1,7 milionu. Mnoho obětí mělo i Rakousko-Uhersko a další země. Zabité tvořili většinou muži do pětadvaceti let.

Claude Choules
Zdroj: ČTK/AP/Nadia Monteith