Start družice Glory se nezdařil

Vandenberg (USA) - Neúspěchem skončil start americké rakety Taurus XL, která měla z kalifornské letecké základny Vandenberg vynést na oběžnou dráhu výzkumnou družici Glory. Podle zprávy amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) se družice po startu neoddělila od nosné rakety. Cena projektu se podle údajů NASA pohybovala kolem 424 milionů dolarů (7,4 miliardy korun).

Hlavním úkolem družice mělo být zkoumání vlivu takzvaných atmosférických aerosolů na kvalitu ovzduší a klimatické poměry Země. O jejich detailním vlivu na zemské klima se vědci zatím jen dohadují.

„Mraky a aerosoly jsou dvě největší nejistoty v modelech klimatu,“ zdůraznil Alexander Ač z Centra výzkumu globální změny AV ČR. Aerosoly sledují i jiné družice, ale od Glory se čekalo více. „Tento satelit je významný tím, že bude měřit aerosoly z různých úhlů, a tím pádem dokáže přesněji popsat efekt těchto částic,“ doplnil před startem Ač.

Satelit měl sledovat i sluneční aktivitu a uhlíkový cyklus, tedy kolik uhlíku se uvolňuje a pohlcuje v biosféře. Výzkum Glory se měl zaměřit také na ekosystémy a jejich biogeochemii.