Nejstatečnější mexická policistka dostala padáka

Mexiko – Jednadvacetiletá šéfka policie na severu Mexika Marisol Vallesová už měla po krk práce, ve které se dennodenně musela bát o svůj život. V jedné z nejnebezpečnější části Mexika bojovala přes čtyři měsíce proti drogovým kartelům. Ty Vallesové kvůli její práci vyhrožovaly smrtí. Dívka nakonec nátlak nevydržela a od policie utekla, nyní žádá o azyl ve Spojených státech. Starosta města ji za to odměnil vyhazovem.

Asi 50 km východně od nejnebezpečnějšího města na světě Ciudad Juárez leží městečko Práxedis G. Guerrero se 3,5 tisíci obyvatel. V říjnu zaujalo světová média, když úřady jmenovaly do čela tamní policie teprve dvacetiletou studentku kriminologie Marisol Vallesovou. 

Státem Chihuahua vedou důležité trasy pro pašování drog do USA, o které se už řadu let krvavě bojuje. Vallesová tvrdila, že se zastrašit nenechá. Nakonec ale nervové vypětí nevydržela. Vzala si volno na ošetřování osmiměsíčního syna. Do práce se ale už nevrátila. Údajně se snaží emigrovat do Spojených států. 

Starosta se proto rozhodl, že policistku propustí. „Vzhledem k tomu, že tu Marisol není a neodpovídá na telefony, starosta Práxedis rozhodl o jejím propuštění. Sotva vyřídíme byrokratické formality, budeme jmenovat do funkce nového kandidáta,“ informoval radní Andrés Morales. 

To ale ve městě, kde před nástupem Vallesové zastřelili 16 lidí z 18členného policejního sboru, nebude lehký úkol. Lidé se bojí pracovat pro policii. Navíc sami policejní úředníci patří mezi časté oběti zločineckých skupin.

Neosvědčila se ani strategie zaměstnávání žen policistek. Zatímco Marisol utekla, další šéfka policie z Bravosu, 28letá Érika Gándarová, zmizela beze stopy. Zřejmě ji unesla drogová mafie. Hermila Garcíová, která se ujala velení policie v městečku Meoqui, pak byla zavražděna loni v listopadu.