Francouzská policie našla další část rekordního lupu šperků

Paříž - Francouzská policie našla v pondělí další část šperků, které byly v prosinci 2008 uloupeny v Paříži a jejichž hodnota přesahovala v přepočtu dvě miliardy korun. Na pařížském předměstí objevila v plastikové lahvi zalité do betonu prsteny, náušnice i jednotlivé kameny v celkové hodnotě 13,4 milionu eur (335 milionů korun). Už v létě 2009 policie oznámila, že zajistila 80 procent ukradených šperků.

Obětí odvážného lupu se začátkem prosince 2008 stalo známé klenotnictví Harry Winston na Avenue Montaigne, označované za jeden ze symbolů pařížského luxusu. Čtveřice mužů, z nich dva převlečení za ženy, se vydávala za zákazníky, pak vytáhla zbraně a přinutila personál, aby jim vydal všechny šperky v obchodě. Lupiči byli na akci dokonale připraveni, znali jména zaměstnanců, jejich adresy i přesné umístění trezorů s klenoty.

V pondělí si policisté museli na pařížském předměstí Seine-Saint-Denis zahrát na kanálníky - v betonu zalitá lahev s částí lupu byla totiž schována v kanalizaci u jednoho domu, který prohledávali. Dům patřil jednomu z devíti lidí, kteří byli z loupeže obviněni. Mezi objevenými šperky je i jeden kámen o váze 31 karátů a hodnotě asi šest milionů eur.

Telefonát Jana Šmída (zdroj: ČT24)

Většinu uloupených šperků policie zajistila koncem června 2009. Předtím po měsíce sledovala podezřelé v Paříži a okolí, když upustila od domněnky, že loupež byla dílem sehrané bandy zločinců z bývalé Jugoslávie. Jeden svědek totiž řekl, že lupiči mluvili „s předměstským přízvukem“.

Na základě výpovědi jednoho hlídače, který, jak se ukázalo, bandě poskytl potřebné informace, si pak policie vytipovala potenciální přechovávače kořisti, a když se dověděla, že ze zahraničí přijeli určití cizinci s cílem část lupu převzít, podezřelé zadržela. Byl mezi nimi i šestačtyřicetiletý Daoudi Yahiaoui, označovaný za mozek celé akce, jíž se ale sám neúčastnil.

Při prohlídce několika domů v Noisy-le-Sec a v Pavillons-sous-Bois u Paříže pak policisté našli 780 000 eur v hotovosti a většinu klenotů.