Slovenský exministr je podezřelý z miliardových machinací

Bratislava - Slovenská policie podezírá bývalého ministra výstavby a současného poslance za stranu SNS Igora Štefanova, že před čtyřmi lety zmanipuloval veřejnou zakázku, a způsobil tak státu škodu za tři a půl miliardy slovenských korun. Trestní stíhání ale nemůže být zahájeno, dokud ho parlament nezbaví imunity. Očekává se, že zákonodárci trestní stíhání schválí. Štefanov se zatím nevyjádřil, ale jeho Slovenská národní strana se ho již zastala. V případu čelí obvinění další čtyři osoby, podle médií je mezi nimi i jeho ministerský předchůdce Marian Janušek.

„Důkazy, které jsme shromáždili, vytvářejí podezření, že šlo o dopředu zmanipulovaný tendr,“ řekl dnes novinářům ministr vnitra Daniel Lipšic. Kriminalisté získali důkazy například po analýze údajů v zabavených počítačích.

„Ministrův návrh na zbavení imunity a forma jeho exhibicionismu je dalším stupněm politizace resortu vnitra, který Lipšic zneužívá k vlastní prezentaci. Jeho vystoupení bylo totiž opět jen obviněním bez předložení důkazů, takže jde jen o mediální bublinu a jeho dobrý pocit být opět jednou v televizi,“ reagovala mluvčí Slovenské národní strany (SNS) Jana Benková.

Štefanov čelil kritice za zakázku, kterou vyhrálo konsorcium firem údajně blízkých jeho straně. Podmínky tendru na dodání některých služeb pro čerpání peněz z fondů Evropské unie úřad podle dřívějších informací zveřejnil jen na těžko dostupné úřední tabuli v budově ministerstva. Štefanov v té době zastával vedoucí pozici v agentuře ovládané ministerstvem výstavby a na přípravě kontroverzního tendru měl údajně velký podíl. Kvůli soutěži přišel o vládní křeslo tehdejší ministr Janušek, kterého nahradil právě Štefanov. Tendr, který byl jednou z největších kauz předchozí vlády Roberta Fica, nakonec stál Štefanova křeslo ministra. Fico ho odvolal poté, co Nejvyšší kontrolní úřad upozornil na chyby v soutěži. Zakázku zkoumala i Evropská komise, která oznámila, že Slovensku výdaje na projekt neproplatí. Média v minulosti upozorňovala, že vítězné konsorcium v tendru dodalo státu předražená loga nebo televizní šoty.