Srbsko-kosovské rozhovory dosáhly mírného pokroku

Brusel – Historicky první přímé rozhovory mezi Kosovem a Srbskem, které se v úterý a dnes konaly v Bruselu pod patronací Evropské unie, dosáhly prý drobných úspěchů. Čeho se týkají, ale strany odmítly upřesnit. Nicméně potvrdily připravenost v dialogu pokračovat. Podle informací z kuloárů se jednalo například o leteckém provozu, katastrálních knihách a matrikách nebo o vzhledu kosovských celních razítek. Jednání budou pokračovat koncem března.

Vedoucí srbské delegace Borislav Stefanović na závěr šestihodinového jednání připustil „malý pokrok“, šéfka kosovské delegace Edita Tahiriová mluvila obecně o „konstruktivním setkání“.

Problém matrik a katastrálních knih a map představuje pro Kosovo značný problém. Srbské úřady při odsunu z Kosova odvezly všechny matriční a katastrální dokumenty, kosovské úřady nyní nemají na základě čeho vystavovat rodné listy a další osobní dokumenty nebo převádět nemovitý majetek. Situace došla tak daleko, že pokud chce Kosovan získat rodný list, musí do Srbska, to ale s kosovským pasem nemůže. Srbsko totiž neuznává kosovské pasy a dokumenty. To Kosovanům znemožňuje také cestovat do Evropy po zemi přímo, musí jezdit oklikou přes Albánii a Černou Horu.