Wi-Fi připojení v Praze letí, její zabezpečení však klesá

Praha – Za loňský rok se počet připojení Wi-Fi (tedy bezdrátového připojení k internetu) ztrojnásobil na 11 300 přípojných bodů. Vysoké procento zabezpečených bodů z roku 2009 ale kleslo na 63 procent. Ty nezabezpečené potom mohou být snadným terčem útoků a zlodějů dat. Počet přístupových bodů se vyšplhal na trojnásobek i v Bratislavě. Zabezpečená je jich však pouze polovina. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti Ernst&Young.

Praha ztratila úroveň zabezpečení světových velkoměst

Partner Ernst&Young Jan Fanta:

„Nepotvrdil se tak bohužel trend z minulých let, kdy se Praha s 84 procenty zabezpečených přístupů v roce 2009 poprvé přiblížila úrovni světových velkoměst, kde je běžně zašifrováno více než 90 procent přístupových bodů. V Praze došlo také k poklesu zastoupení rychlejších sítí.“

Ekonomika ČT24 o Wi-Fi (zdroj: ČT24)

Praha zažívá navyšování poptávky a tempo růstu se v porovnání s předchozími lety výrazně zrychluje. „Značný nárůst přístupových bodů v roce 2010 je možné vysvětlit také tím, že přístupové body lze snadno nainstalovat a odstranit. Platí to hlavně pro zařízení typu SOHO pro domácí uživatele,“ dodal. A právě možnost zařízení snadno odmontovat a použít pro tvorbu sítě jiným uživatelem, který bezpečnost dat nepovažuje za důležitou, je podle průzkumu jedním z důvodů, proč klesl podíl zabezpečených sítí.

Nezabezpečené sítě mohou přinést problémy především firmám. Otevřená síť totiž umožňuje zkušeným zlodějům přístup až do vnitřní firemní sítě a tím pádem i k citlivým datům. „Neuvědomují si rizika. Všechno může být odposloucháváno, kopírováno. A všechno se řeší až na poslední chvíli,“ tvrdí Martin Noska z Computerworld.

Lidé budou bezdrátové sítě využívat i do budoucna

Čísla ale nejsou tak černá. Průzkum totiž už popáté zaznamenal více zabezpečených přístupových bodů než těch nezabezpečených. Překvapivě však došlo ke změně trendu v aplikaci šifrování. Již zhruba polovina zabezpečených přístupových bodů využívá jiné standardy šifrování než zastaralý formát WEP.

Petr Plecháček z Ernst&Young:

„Na základě výsledků letošního měření lze předpokládat, že počet přístupových bodů bude i do budoucna nadále stoupat. Velmi pravděpodobný je i přechod do vyššího kmitočtového pásma. Očekáváme mírný nárůst procenta rychlejšího typu sítí v obou městech. V oblasti zabezpečení předpokládáme stagnaci současných trendů.“