Roztančené Rio se probouzí do všedních dnů

Rio de Janeiro - Taneční skupina Beija-Flor zvítězila ve dvoudenní soutěži o krále samby v Riu. Soutěž tradičně letošní karneval ukončila a stovky vyčerpaných tanečníků, kteří dlouhé hodiny procházeli ve vířivém tanci slavným Sambodromem, v ulicích Ria vystřídala armáda metařů a počišťovačů. Karneval letos navštívil milion lidí, což je o čtvrtinu víc, než se čekalo. Na 40 procent z nich přijelo ze zahraničí. Čistý zisk odhaduje radnice Ria de Janeiro na půl miliardy dolarů (8,7 miliardy korun).

Přehlídky se zúčastnilo 450 tanečních souborů, které po dva dny v nepřetržitém proudu předváděly své umění. Vítěznou skupinu Beija-Flor v průvodu reprezentovalo na 4 000 tanečníků a několik obrovských alegorických vozů. Známá škola samby zvítězila letos už potřinácté, poprvé se jí to podařilo v roce 1954. Průvod sledovalo na 70 tisíc lidí.

Náročná porota odborníků hodnotila všechny aspekty tance včetně výběru melodií a písní, kvalitu hudebního doprovodu i výzdobu doprovodných vozů. Beija-Flor favoritem soutěže nebyla, podle expertů měla největší šance na vítězství škola Unidos da Tijuca.

Letošní soutěž neblaze poznamenala nešťastná událost, při níž měsíc před karnevalem zachvátil požár dílny tří velkých škol samby. Vedení soutěže nakonec rozhodlo, že školy se průvodu zúčastní, ale žádná z nich nebude posuzována. Pokud by totiž hodnoceny byly, nemohly by se vzhledem k nedostatečnému vybavení v soutěži udržet a musely by sestoupit do nižší kategorie.

Brazilská taneční skupina Beija-Flor
Zdroj: ČTK/AP/Felipe Dana