Na Blízkém východě je opět Den hněvu

Kuvajt/Manáma - V Kuvajtu, Jemenu, Saúdské Arábii a Jordánsku dnes občané protestovali proti svým vládám nebo manifestovali za své speciální požadavky vůči nim. K zásahu slzným plynem sáhla policie v Kuvajtu, v Rijádu a dalších městech jsou zatím patrná spíš preventivní opatření. Hlavní akce se měly konat po svátečních poledních modlitbách.

Největší účast je hlášena z protestu v Saná, kam vyšly do ulic desítky tisíc Jemenců. Chtějí si vynutit odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha, jeho čtvrteční nabídka ústavních změn je neuspokojila. Účastníci protestu se ani nevešli na hlavní náměstí a tísnili se také v postranních ulicích. Mnozí s sebou přivedli děti. Opozice dnešek označila za Pátek, z něhož není návratu. Lidé volali na Sálihovu adresu „Odejdi znamená odejdi“. Prezident už dřív slíbil, že nebude ve volbách v roce 2013 usilovat o další mandát, teď ale odstoupit odmítá.

V kuvajtské Džahře, která leží západně od metropole, protestovalo asi 500 cizinců. Žádali, aby jim bylo uděleno občanství; policie je rozehnala slzným plynem. Mnozí z účastníků protestů v Kuvajtu žijí v této zemi už 50 let. Stejně policisté postupovali ráno proti asi 200 lidem, kteří se sešli v hlavním městě.

Rozhovor s Petrem Kubálkem (zdroj: ČT24)

V bahrajnském městě Rífá chtějí demonstranti pochodovat ke královskému paláci, ale ministerstvo vnitra předem oznámilo, že to považuje za bezpečnostní hrozbu a že policie zakročí. V Rífá žijí kromě panovnické rodiny hlavně sunnité. Opozici tvoří většinoví šíité, kteří si stěžují na útisk ze strany vládnoucích sunnitů. Vláda se bojí, že pochod v Rífá by mohl skončit střetem mezi sunnity a šíity. Na místě jsou silné policejní oddíly vybavené obušky.

Pečlivě se na protest ohlášený dnes v Rijádu připravila saúdskoarabská policie. Demonstranti se chtějí dožadovat politické reformy. Běžně se v Saúdské Arábii protestuje v její východní části, kde žijí menšinoví šiité. Při čtvrtečním protestu, který policie rozehnala, tam byli zraněni tři lidé. Dnes se sešlo asi 200 lidí v Hunúfu na východě státu.

V ulicích severní čtvrti Rijádu jsou od rána policejní automobily a řidiči jsou kontrolováni na silniční hlídce. Vláda nedávno demonstrace zakázala a ministerstvo vnitra oznámilo, že proti účastníkům zakročí všemi prostředky. Opozice se ale svolává po internetu a dnešek označila za Den hněvu.

Neklid panuje rovněž v Jordánsku. Na 1 500 fundamentalistů protestovalo ve městě Zarka na severu Jordánska. Požadovali rozpuštění parlamentu a reformy. Voláním po rezignaci Muammara Kaddáfího vyjadřovali podporu Libyjcům, kteří proti Kaddáfímu bojují od půlky února.

Jordánští fundamentalisté dnes oznámili, že se nebudou podílet na dialogu s vládou, protože kabinet o žádnou reformu ve skutečnosti nestojí. Dialog odmítla opoziční fundamentalistická Islámská akční fronta (IAF). Vláda vyzvala opozici, aby se připojila ke komisi, která má připravit změnu volebního zákona a zákona o politických stranách. Zakí Bani-Iršajd z IAF dnes řekl, že fronta si přeje rozsáhlejší ústavní změny, nejen změnu volebního zákona.

Vydáno pod