Kaddáfí: Jsem zpátky, Západe, přijeď si pro ropu

Tripolis – Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dobyly strategicky významné město Briga na východě země. Informaci přinesla libyjská televize. Briga přitom až dosud podléhala moci revolucionářů, což potvrzuje, že vládní síly pokračují v úspěšném postupu podél pobřeží k centru odboje Benghází na východě Libye a povstalce zatlačují. Boje se svádí o poslední baštu vzbouřenců v západní části země Misurátu. Tripolis dnes vyzval zahraniční ropné firmy, aby obnovily plavby tankerů.

Libyjský režim podle státní televize oznámil, že ropné přístavy jsou zabezpečené, a zároveň vyzval zahraniční ropné společnosti, aby vyslaly tankery a zahájily nakládání ropy. Libyjská státní ropná společnost rovněž vyzvala pracovníky ropných zařízení k návratu do práce.

Produkce libyjské ropy od začátku vzpoury proti Kaddáfímu klesla podle francouzské ropné společnosti Total přibližně o 80 procent na zhruba 200 000 nebo 300 000 barelů za den. Vzpoura proti libyjskému vůdci začala v polovině února. Libye normálně těží 1,69 milionu barelů ropy denně, z čehož 1,2 milionu barelů je určeno na vývoz. Až 85 procent libyjské ropy přitom směřuje do Evropy. Nepokoje v Libyi vedly k výraznému nárůstu cen ropy na světových trzích.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Kaddáfí se chytá moci - povstalci ustupují

Frontová linie se posunuje stále více na východ a města držená povstalci padají jedno po druhém do rukou vládních sil. Armáda je nyní na 240 kilometrů od Benghází. Jeden ze synů plukovníka Muammara Kaddáfího Sajf Islám slíbil „válku až do samého konce“ a prohlásil, že vládní síly už kontrolují 90 procent území Libye. V sobotu povstalci uprchli směrem na Brigu z města Ukajlá dále na východě, které padlo do rukou Kaddáfího armády.

Dvě strany Libye:

Přívrženec: „Lidé vítají zelený prapor, symbol svobody. Lidé potřebují Muammara, který je zárukou svobody. Obětujeme se pro naši vlast a osvobodíme i zbytek Libye.“

Odpůrce: „Očekávám, že dnes (Kaddáfí) zabije hodně lidí. Bojím se o Adždábíji, protože oni tlačí a my ustupujeme. Chybí nám těžké zbraně.“

Z Brigy se desítky rebelů stáhly již dříve, když bylo masívně bombardováno z děl před branami města. „Město Briga bylo vyčištěno od ozbrojených band,“ uvedla státní televize s odvoláním na vojenský zdroj.

Pokračuje i útok na Misurátu, situace zde je nejasná. Rebelové tvrdí, že asi 15 kilometrů před městem mezi sebou bojují vojáci a že 32 z nich, včetně generála, přeběhlo na jejich stranu. Tripolis informace o vzpouře popřel a prohlásil, že armáda již obkličuje centrum města.

Rebelové: Bezletovou zónou ochráníte Benghází

Vzhledem ke krvavému potlačování povstání, které si vyžádalo stovky životů a emigraci čtvrt milionu lidí, v sobotu Liga arabských států (LAS) na své schůzce v Káhiře dospěla k závěru, že libyjský režim ztratil legitimitu, a vyzvala OSN, aby povolila zřízení bezletové zóny na ochranu libyjského lidu.

Šéf povstaleckého vedení Mustafá Muhammad Abbúd Džalíl v sobotu prohlásil, že povstalci mají v záloze dost sil, které mohou vrhnout do boje. Nicméně vyzval mezinárodní společenství k urychlenému vytvoření bezletové zóny nad Libyí. Pokud opatření nebude přijato, Kaddáfí podle povstalců dokáže do země dopravit další zbraně a žoldáky.

Džalíl rovněž upozornil, že pokud by Kaddáfího jednotky obsadily hlavní středisko rebelů Benghází, znamenalo by to smrt půl milionu lidí. „Čekáme, co udělají lidé v Evropě a Spojených státech, ale oni jen mluví. Pořád říkají - zítra, pozítří - a mezitím každou vteřinu umírají lidé,“ podotknul účastník demonstrace lékařů v Benghází.

Jemen: Snaha svrhnout prezidenta stále marná

Zatímco v Libyi vrcholí ofenziva proti povstalcům, revoluční bouře pokračují v jiných zemích arabského světa. Stejně jako včera i dnes vyšly do ulic hlavního města Jemenu Saná tisícovky demonstrantů, které volají po odstoupení prezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten jim zatím nabízí „pouze“ vypsání referenda o nové ústavě, navíc má podporu Spojených států, které se obávají, že svržení Sáliha by mohlo vést k mocenskému vakuu, jehož by mohli využít a zneužít islamističtí radikálové.

Při dnešní demonstraci došlo opět ke střetům mezi policisty a protestujícími. Byly zraněny desítky lidí. Podle svědků použili policisté a stoupenci strany Všeobecný lidový kongres (GPC) prezidenta Sáliha střelné zbraně a slzný plyn. Dnešní střety propukly den poté, co byl Jemen dějištěm krvavých nepokojů, při nichž zahynulo sedm demonstrantů a stovky byly postiženy toxickými plyny.

V Bahrajnu se protestuje již měsíc

Protivládní demonstranty rozehnala i bahrajnská policie. Osm policistů přitom utrpělo zranění, oznámila agentura AFP s odvoláním na bahrajnské ministerstvo vnitra. Podle svědků použila policie slzné granáty i na demonstranty tábořící v centru metropole a několik osob bylo hospitalizováno.

Přibližně 350 demonstrantů se rovněž pokoušelo lidským řetězem zablokovat přístup do finanční čtvrti. Řada lidí se tak dnes nedostala do práce. Neděle je prvním pracovním dnem arabského týdne. Protivládní nespokojenci táboří v centru hlavního města Manáma od 19. února. Protesty začaly 14. února, lidé tu požadují politickou svobodu a rezignaci krále Hamada bin Ísá Chalífy.

Bejrút volal proti Hizballáhu

Náměstí se plnila i v hlavním městě Libanonu Bejrútu. Na jeho centrálním náměstí se dnes sešly desítky tisíc lidí, kteří si připomněli pád třicetileté syrské nadvlády nad touto zemí v roce 2005. Demonstranti rovněž požadovali, aby se militantní hnutí Hizballáh zřeklo zbraní a násilí. Libanonci vnímají zemi destabilizující Hizballáh jako prodlouženou ruku Sýrie.