Vojáci arabských zemí potlačí nepokoje v Bahrajnu

Manáma – Arabské země kolem Perského zálivu se rozhodly vyslat své vojáky do Bahrajnu. Mají zdejší vládě pomoci potlačit opoziční demonstrace. Už včera večer dorazila do Bahrajnu tisícovka saúdskoarabských vojáků. Bahrajnská opozice to označila za intervenci, vyhlášení války a okupaci Bahrajnu. V zemi vypukly nepokoje v polovině února, demonstranti už několik dní blokují finanční čtvrť Manámy.

Saúdská Arábie poslala tisícovku vojáků se 150 obrněnými transportéry a 50 dalšími vozidly, mezi jiným vojenskými sanitkami, autobusy a vodními cisternami. Lehce ozbrojený konvoj bez tanků či raketometů obsadil lokalitu Rífa, kde bydlí menšinoví sunnité, včetně mnoha členů královské rodiny. Jejich úkolem má být také hlídat strategické objekty, tedy ropné provozy, elektrárny, vodní zdroje a banky. Spojené arabské emiráty poslaly 500 policistů.

Země Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) chtějí pomoci bahrajnské vládě s potlačením nepokojů. Podle místního tisku už jednotky některých arabských států zasahovaly proti demonstrantům na Perlovém náměstí v Manámě 17. února. Zemřeli tehdy nejméně tři lidé.

Opozice označila použití jednotky GCC za intervenci a vyhlášení války. Opoziční zástupci se údajně sešli s korunním princem a jednali s ním o možnosti zahájit celonárodní dialog.

Bahrajnci i v neděli blokovali finanční čtvrť metropole, takže mnoho lidí se nedostalo do práce. Policie je sice rozehnala slzným plynem, ale už večer začali Bahrajnci znovu blokovat ulice vedoucí k této klíčové čtvrti Manámy.   

Demonstranti žádají odchod krále Hamada bin Ísy Chalífy a chtějí vznik konstituční monarchie. Protestují také proti údajnému pronásledování šíitů v zemi.

Vydáno pod