Nedobrovolná atentátnice utekla hrobníkovi z lopaty

Islámábád - V Pákistánu se policii přihlásila osmiletá školačka, která se měla stát nedobrovolnou sebevražednou atentátnicí. Sohanu Džavídovou unesly dvě ženy v sobotu před školou v Péšávaru a uspaly ji. Dnes jí navlékly těžkou vestu s náloží a odvezly k vojenskému stanovišti. Dívka se jim ale vyškubla a utekla k vojákům. Incident se stal na severozápadě země, kde operuje Taliban. Ten sice už v minulosti zneužil k atentátům malé chlapce, dívku ale ještě nikdy.

Džavídová měla podle všeho posloužit jako živá bomba proti vojenskému stanovišti v okrese Dolní Dir na severozápadě Pákistánu. Na sobě měla vestu s devíti kilogramy výbušniny, která měla být nejspíš odpálena na dálku. Není jasné, proč únosci bombu na dívčině těle neodpálili poté, co jim utekla. Zřejmě však sami zpanikařili a uprchli.

Třeťačku v modrobílé školní uniformě v sobotu přepadly dvě ženy, které ji zavlekly do automobilu, v němž byla dvojice mužů. Jeden z únosců ji uspal. Když se Sohana probudila a začala plakat, jedna z žen ji znovu uspala, líčila svůj příběh dívka v televizi. Probudila se v cizím domě. „Dnes ráno mě ty ženy a muži přinutili navléknout si těžkou vestu a opět mě posadili do auta,“ řekla Džavídová. Únosci ji pak odvezli ke stanovišti polovojenského pohraničního sboru asi deset kilometrů od města Timergara. Když vystoupili, dívka se vytrhla a utekla k vojákům.

Sohana Džavídová
Zdroj: ČT24/EBU