V Bahrajnu platí výjimečný stav

Manáma - Bahrajnský král šajch Hamad bin Ísá Chalífa vyhlásil tříměsíční výjimečný stav, který bude platit v celé zemi. Má to přispět k řešení politické krize vyvolané protivládními protesty. Bahrajnci ale protestovali i dnes a na východě země při policejním zásahu zemřel jeden muž. Jižně od Manámy motorista úmyslně autem zabil policistu.

Tento týden vyslaly své vojáky na pomoc bahrajnskému režimu ostatní státy z oblasti Perského zálivu. Je mezi nimi 1000 Saúdských Arabů a 500 policistů ze Spojených arabských emirátů.

Bahrajnské protesty jsou motivovány nespokojeností většinových šíitů s vládou sunnitské rodiny Chalífů. Opozice v pondělí protestovala proti vyslání vojáků ze zemí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC), dnes se k ní připojil rovněž šíitský Írán. Manáma pak kvůli tomu odvolala svého velvyslance z Teheránu ke konzultacím a kritiku Íránu hodnotila jako vměšování do vnitřních věcí.

Demonstrace se odehrávaly hlavně v Manámě, v minulých dnech tam lidé blokovali přístup k finanční čtvrti. Ráno ve městě panoval klid, mnoho obchodů i škol zůstalo zavřených. Policie zátarasy omezila vjezdy na důležité silniční tahy, aby ochromila pohyb demonstrantů. V celé zemi vládne napětí a mnozí lidé prý barikádují své domy, aby zabránili cizím lidem dostat se dovnitř. V některých případech obydlí hlídají maskovaní mladíci s holemi.

Na manámské Perlové náměstí ale stejně jako v minulých dnech přišlo i dnes několik tisíc lidí. Protestovalo se rovněž v šíitské oblasti Sitra na východě státu. Tam proti demonstrantům zasáhla policie a při střetu s ní byl zabit jeden člověk a několik dalších bylo zraněno.

Bahrajnci demonstrují od 14. února. Žádají ustavení konstituční monarchie a rezignaci krále, který je u moci od roku 1999. Mnozí chtějí odchod celé jeho sunnitské dynastie, jež zemi vládne od konce 18. století. Většina Bahrajnců vyznává šíitský islám a tvrdí, že je systematicky utlačována.

Vydáno pod