Po 190 letech v USA odsouzeni piráti na doživotí

Norfolk - Pět Somálců, kteří v Indickém oceánu napadli americkou válečnou loď v domnění, že jde o obchodní plavidlo, dostali u soudu ve Spojených státech doživotí. Porota je už v listopadu shledala vinnými z námořního pirátství. Bylo to poprvé od roku 1820, co soud takto rozhodl. Proces se konal v Norfolku, kde má domovský přístav právě napadená loď, působící v rámci mezinárodní protipirátské mise.

Loni v dubnu si pětice somálských pirátů brousila zuby na loď v Indickém oceánu. Když ale loď napadli, zjistili, že se jedná o americké vojenské plavidlo USS Nicholas. Piráti několikrát na loď vystřelili z automatických pušek. Vojáci ale střelbu opětovali a piráty zatkli. 

Piráti pak putovali před soud ve Spojených státech. Ten jim dnes vyměřil doživotní trest. Odsouzení vinu popírají a chtějí se odvolat. Jejich právníci tvrdí, že zadržení Somálci byli jen nevinní rybáři, které skuteční piráti unesli a donutili k útoku na americkou loď. 

V USA je to už několikátý rozsudek nad somálskými piráty. Loni v listopadu poslal soud na 30 let do vězení jednoho Somálce za přepadení americké vojenské lodi. Byl to po 150 letech první pirát odsouzený americkým soudem. Před měsícem byl k 33 letům vězení odsouzen muž, který se podílel na útoku na americké obchodní plavidlo.