V Keni jsou teď sloni pod dohledem

Nairobi - Kenští ochranáři vybavili osm slonů sledovacím zařízením, které pomocí GPS a satelitů umožní sledovat jejich pohyb po národním parku Tsavo. Projekt má umožnit nejen zmapování migračních tras těchto savců, ale také pomoci v boji s pytláky.

Ve východní části národního parku Tsavo žije víc než 12 tisíc slonů. Ohrožuje je sucho, ztráta přirozeného prostředí i pytláci. Na obrovské ploše přesahující 22 tisíc kilometrů čtverečních jejich pohyb nikdo nedokáže přesně vysledovat. Změnit to mají speciální obojky. Osm samců a samic je bude mít na krku 20 měsíců. 

„Obojek je vybavený zařízením s globálním polohovým systémem a vysílačkou. Bude ve spojení s družicí a ta nám v reálném čase pošle informace o tom, kde slon právě je,“ říká Elphus Bitok z keňského úřadu pro ochranu přírody.   

Sloni s navigací (zdroj: ČT24)

Přesná poloha pomůže strážcům parku zlepšit ochranu před pytláky, kteří jdou hlavně po slonovině. Zmapování pohybu slonů také umožní, aby se zvířata nedostávala příliš často do kontaktu s lidmi. 

Populace slonů v Keni roste především díky zvýšené ochraně před pytláky. Za poslední 2 roky se počet těchto zvířat zvýšil o 8 procent. Správa parku Tsavo doufá, že trend udrží.