Itálie slaví 150. narozeniny. Ne všichni mají radost

Řím - U příležitosti 150. výročí sjednocení Itálie se dnes přední představitelé země, v čele s prezidentem Giorgiem Napolitanem a šéfem vlády Silviem Berlusconim, poklonili před hrobkou krále Viktora Emanuela II. v Panteonu v Římě. Čest vzdali také hrdinovi italského boje za národní sjednocení Giuseppu Garibaldimu.

„Slavíme to nejlepší v naší historii. Kdyby byli Italové zůstali rozděleni do osmi malých států, byla by nás historie smetla, nikdy bychom se nestali velkým evropským státem,“ prohlásil Napolitano.

Již v noci na dnešek více než sto tisíc Italů oslavilo výročí sjednocení vlasti. Významné památky na Apeninském poloostrově byly osvětleny v národních barvách, včetně Oltáře vlasti v Římě, pomníku vztyčeného na počest prvního panovníka sjednocené země Viktora Emanuela II., který byl prohlášen italským králem 17. března 1861.

Historické centrum metropole zaplavily davy lidí, kteří si přišli poslechnout árie z oper slavných italských skladatelů Giuseppa Verdiho a Giacoma Puciniho interpretované pod širým nebem. Oslavy provázely ohňostroje, z nichž největší - zeleno-bílo-červené - ozářily o půlnoci celé město. Podle římské radnice přišlo na 100 000 lidí.

Dnes oslavy pokračují výstavami, promítáním filmů, koncerty, a to nejen v Římě, ale také v dalších městech, především v Benátkách, Florencii či v Turínu, který byl krátce první italskou metropolí. Večer vyvrcholí provedením italské „národní“ opery Nabucco Giuseppa Verdiho pod taktovkou Ricarda Mutiho.

Liga severu: Proč slavit 150 let centralismu?

Vlastenecké nadšení však není patrné všude. Zejména klíčový spojenec vlády Silvia Berlusconiho, nacionalistická Liga severu, jejíž poslanci v posledních dnech při některých ceremoniích ostentativně ignorovali státní hymnu, byl proti oslavám. Jejich postoj pranýřovala nejen vládní většina, ale také opozice. Liga severu, která vystupuje tvrdě proti imigrantům, dlouho usilovala o odštěpení bohatých severních částí země. Liga namítá, že není žádoucí pořádat takové oslavy v době ekonomické krize, a zdůrazňuje, že za takové situace nebylo vhodné vyhlásit den volna.

Poslanec Evropského parlamentu za Ligu severu Mario Borghezio označil dnešek za „den smutku“. Zatímco všechen dnešní italský tisk se oděl do národních barev a televizní reportéři si připevnili kokardy, tiskový orgán Ligy severu Padania na titulní straně hlásal: „150 let centralismu, jaké plýtvání!“

„Postoj Ligy ke 150. výročí uráží stát, ale především památku našich otců, kteří obětovali život za jednotu naší země,“ prohlásil šéf opoziční strany Itálie hodnot Antonio Di Pietro.

Slavit se některým nechtělo ani na jihu země. Malá strana Noi sud (My jih) soudí, že italský jih nemá co slavit, protože ekonomická propast, která ho dělí od ostatní země, zůstává stejná. „Až bude jih osvobozen, pak budeme rádi slavit,“ prohlásil její představitel Arturo Iannaccone.

Datum 17. března 1861 je oficiálně považováno za datum zrodu moderní Itálie. Ta byla dříve rozdělena na několik států, nad nimiž vládli mimo jiné rakouští Habsburci, francouzští bonapartisté či španělští Bourboni. Hnutí za svobodu a sjednocení země začalo v roce 1815 a vyvrcholilo v roce 1861 sjednocením; prvním panovníkem Italského království se stal tehdejší sardinský vládce Viktor Emanuel II.