V Polsku se rozmáhá organizovaný zločin

Varšava - Polská policie bojuje s nárůstem organizovaného zločinu. V zemi právě probíhá rozsáhlá operace zaměřená na rozbití drogových gangů. Těch totiž v zemi rychle přibývá. Většinou pocházejí z Asie, kromě pěstování drog se živí třeba prodejem nelegálního alkoholu, pašováním cigaret nebo praním špinavých peněz.

Nejvíce vydělávají organizované gangy na pěstování konopí a výrobě marihuany. Loni policie odhalila 61 pěstíren konopí, přičemž více než polovina patřila Vietnamcům. Řada z nich se údajně do Polska přesunula z Česka. Pracují samostatně, bez spolupráce s polským podsvětím. „Přibývá skupin tvořených cizinci, zvláště vietnamské národnosti. Jde hlavně o pěstování konopí,“ potvrzuje ředitel Ústřední vyšetřovací kanceláře Adam Maruszczak. 

Podle policie už tito pěstitelé ovládli polský trh. Zatím se ale nepodařilo zjistit, jaká je struktura asijských gangů a kdo stojí v jejich čele. Gangů je více a jsou lépe zorganizované, lépe vyzbrojené a používají modernější zařízení. Skupiny organizovaného zločinu jsou pro polskou policii horším protivníkem než třeba před 10 lety. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Gangy nejsou tak rozvětvené, mění svá působiště a dokážou se rychle přizpůsobit nové situaci. Speciální policejní útvar pro vyšetřování sice v těchto dnech v několika městech na pobřeží Baltu zadržel 18 osob, ale jde jen o jednu skupinu. „Jsou obviněni z výroby drog ve velkém množství,“ říká Jan Kościuk z gdaňské policie. 

Loni speciální útvar rozbil 150 gangů a za mříže poslal přes 2 tisíce osob, na seznamu je však stále přes 500 skupin organizovaného zločinu, přičemž přibývá těch, které posilují své kontakty v zahraničí.