Hlas svobodné Libye utichl příliš brzy

Benghází - Velká hra o Libyi má i svoje lidské tváře. Jedna z nich patří Mohamedu Nabúsovi. Jeho novinářská kariéra trvala jen měsíc, přesto se podle mnoha zahraničních komentátorů stal klíčovou postavou občanské žurnalistiky v Libyi. Bloger a zakladatel internetové televize Libya Alhurra zemřel v sobotu během ostřelování Benghází jednotkami plukovníka Kaddáfího.

Přátelé mu říkali Mo. Bylo mu 28 let. Doma měl ženu a ještě nenarozené dítě. Přesto neváhal a s kamerou v ruce vyrážel na místa, kam se z novinářů odvážil málokdo. Jeho televize nesla název Svobodná Libye. Výmluvnější název si 28letý Mohamed Nabús a jeho přátelé pro svou internetovou televizi vymyslet nemohli.

Založili ji v Benghází hned na začátku protestů. Jejím prostřednictvím mladík přezdívaný Mo nepřetržitě informoval svět o tom, co se v hlavní baště povstalců děje. Brzy poté, co Muammar Kaddáfí vyhlásil v pátek příměří, ho svou reportáží usvědčil z jeho porušování: „Jen se na to podívejte. Jak jinak se tohle dá nazvat než jako útok na civilisty,“ tázal se Mohamed. Naposledy se jeho hlas ozval z éteru v sobotu, prostřednictvím telefonního spojení z míst, kde právě zuřily boje mezi obránci města a Kaddáfího armádou.

Reportáž Pavla Vondry (zdroj: ČT24)

Začátku spojenecké akce se Mohamed o několik hodin nedožil. Zanechal po sobě manželku a ještě nenarozené dítě. „Můj manžel zemřel pro tuhle věc. Doufejme, že se Libye dočká svobody, a nepřestávejme v tom, co děláme, dokud nebude po všem. Co Mohamed začal, musí pokračovat, ať už se stane cokoli,“ žádá jeho manželka.

Internetová fóra okamžitě zaplavily kondolence. Pro spoustu lidí, kteří ho pravidelně poslouchali, se Mohamed Nabús stal z hlasu svobodné Libye jejím mučedníkem.